Türkiye'ye 1.4 milyar dolarlık 'kaynağı belirsiz döviz' girişi olmuş...

Türkiye ekonomisi hızla artan dolar - euro karşısında çaresiz kalırken Şubat ayı itibariyle ekonomiye 1.38 milyar dolarlık kaynağı belirsiz paranın girdiği açıklandı.

SHABER3.COM

Merkez Bankası değerlendirmelerine göre; ekonomide cari işlemler dengesindeki açık Şubat ayında 4.15 milyar dolara ulaşırken, kaynağı belirsiz para giriş/çıkışını gösteren net hata noksan kalemi şubat ayında 1.38 milyar dolar oldu.
 
Artı Gerçek’te yayınlanan haber göre; Ekonomistlerin ortalama 4.3 milyar dolar 'açık' beklediği Cari işlemler dengesi, şubat ayında 4.15 milyar dolar açık verdi. 12 aylık cari işlemler açığının 53,3 milyar dolar olarak gerçekleşirken Ocak- Şubat  dönemindeki cari açık ise 11.19 milyar dolar oldu.
 
Dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.954 milyon dolar arttığını gösteren Merkez Bankası şubat ayı ödemeler dengesi  tablosundaki dış ticaret açığı bu yılın şubat ayında 4,442 milyon dolara yükseldi.
  
Merkez Bankası tarafından yapılan değerlendirmede, hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişler, 364 milyon dolar artarak 846 milyon dolar olarak gerçekleştiği açıklanırken bu kalem altındaki i altında seyahatten kaynaklanan net gelirlerin, bir önceki yılın aynı ayına göre 266 milyon dolar tutarında artarak 835 milyon dolara yükseldiği belirtildi.
 
Öte yandan yapılan değerlendirmede Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışların, bir önceki yılın aynı ayına göre 164 milyon dolar azalarak 493 milyon dolar olduğu aynı zaman da  İkincil gelir dengesi kalemi kaynaklı net girişlerin ise , bir önceki yılın aynı ayına göre 134 milyon dolar azalarak 14 milyon dolara gerilediği gösterildi.
 
Merkez Bankası’nın Şubat 2018 değerlendirmesinde Doğrudan yatırımlarda son 12 ayda  268 milyon dolar net çıkış kaydedildiği ve bu gelişme ile , yurtiçi yerleşiklerin yurtdışında yaptığı doğrudan yatırımların bir önceki yılın aynı ayına göre net bazda 592 milyon dolar artarak 779 milyon dolara yükselmesi etkili olduğu da açıklandı.
 
Portföy yatırımlarında 297 milyon ABD doları tutarında net çıkış olduğu belirtilerek, bu başlığın alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 348 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 180 milyon dolar net satış yaptığı belirlendi.
 
Raporda dikkat çeken bir başka nokta ise yurtdışı tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankaların 511 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdiği konusu oldu.
 
Bu kalemler dışındaki diğer yatırımlarda 3 milyar dolar tutarında net giriş gerçekleşirken Şubat’ta  resmi rezervlerde 263 milyon ABD doları net azalış gözlendi.

<< Önceki Haber Türkiye'ye 1.4 milyar dolarlık 'kaynağı belirsiz döviz'... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER