Türkiye'nin eski ABD Büyükelçisi'nden F-35 yorumu: Sular ısınıyor

Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, S-400 alımında ısrarın Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilere olumsuz yansıyacağı uyarısında bulundu.

SHABER3.COM

Konuyu sosyal medya hesabından değerlendiren Tan, ilişkilerde gelinen noktayı "sular ısınıyor" ifadesiyle tanımladı. ABD'nin Türkiye'ye F-35 teslimatını askıya alabileceği uyarısında bulunan eski büyükelçiye göre Washington'ın Türkiye'ye alternatif tedarikçi arayışına başladığını duyurdu.

Namık Tan ayrıca, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze sistemlerini alması durumunda ekonomik yaptırımlarla karşılaşabileceğine işaret etti.

"Dış politikada bin düşünüp, bir adım atmak gerekir." diyen Namık Tan, Türkiye'nin F-35 üretimine yaptığı katkıyı hatırlattı ve bu sürecin ülkedeki savunma sanayii şirketlerinin teknolojik kabiliyetlerini artırdığını belirtti.

Tan, "S-400 meselesine hamaset zemininde yaklaşmak bize kaybettirir" ifadelerini kullandı:
''S-400 alımında ısrar, ilişkilerimizi ciddi şekilde gerecektir. Bunun ekonomimize de çok olumsuz yansımaları olur. “Dış politikada bin düşünüp, bir adım atmak gereklidir” sözünü bugünlerde hatırda tutmamızda yarar var. S-400 meselesine hamaset zemninde yaklaşmak bize kaybettirir. Gerçekçi/soğukkanlı olmalıyız. F-35’lerin imalatına yaptığımız katkının, bu bağlamda ortak üretim sürecinde yer almamızın,savunma sanayii şirketlerimize ciddi teknolojik kabiliyet,ülkemize gelir kazandırmakta olduğunu unutmamalıyız''

Daha önce Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği görevini de yürüten Namık Tan, Washington'daki dört yıllık görevinin ardından 17 Mart 2014 tarihli kararname ile merkeze alınmıştı. Tan, emekliye ayrıldıktan sonra inşaat şirketi STFA Grubu'nun yönetim kurulu üyeliğine seçilmişti.

<< Önceki Haber Türkiye'nin eski ABD Büyükelçisi'nden F-35 yorumu: Sular... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER