Türk-Rus ilişkilerinde ilginç ara bulucu

Ankara, Rusya-Türkiye krizinde geri adım attı. Rus jetinin düşürülmesine "Bugün yapılsa aynı karşılığı veririz" diyen Erdoğan, "İlişkileri hak edilen düzeye getirelim" dedi.

Rusya’ya iki koldan ‘barışalım’ mektubu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım mevkidaşları Vladimir Putin ile Dimitri Medvedev'e 12 Haziran Rusya Günü'nü kutlamak maksadıyla mektup gönderdi.

Erdoğan mektubunda Putin'e “Tüm Türk halkının adına tüm Rus vatandaşlarının Rusya Günü'nü kutluyorum ve yakın zamanda Rusya ve Türkiye'nin ilişkilerinin hak edilen düzeye yükselmesini diliyorum" dedi.

Rus haber ajansı Ria Novosti’de yer alan habere göre ise Yıldırım mesajında, iki ülke halkının ortak çıkarları için ilişkilerin gerekli düzeye ulaşmasını ümit ettiğini belirterek, "Rus vatandaşlarına refah diliyorum" ifadesini kullandı.

Rusya ne istemişti?

Uçağın düşürülmesi sonrası Rusya, Türkiye'den özür dilemesini ve ölenlerin ailelerine tazminat ödemesini istemişti.

Nerden nereye

Erdoğan, “Aynı ihlal bugün yapılsa Türkiye yine bu karşılığı vermek durumundadır”demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonraki sözlerinde iki ülke ilişkilerinin ‘bir pilot hatası’na kurban edilmemesi gerektiğini belirtmişti.

Uçak krizinden sonra ilk

24 Kasım 2015 tarihinde Türk hava sahasını geçtiği için Su-24 Rus jetinin düşürülmesinin ardından iki ülke arasında yaşanan diplomatik kriz süresince bu, Erdoğan'ın Putin'e yolladığı ilk mektup oldu. Su-24 düşürüldüğünde uçağın içindeki pilotlardan biri ve kurtarma çalışmalarına çalışan bir asker öldürülmüştü.

Rus uçağı olduğunu bilmiyorduk

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, dün Slovenya'da yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yazdığı mektuba ilişkin olarak, "Biz bu uçağı angajman kuralları çerçevesinde gerçekleştirmiştik. Uçağın Rus uçağı olduğuna dair bir bilgi yoktu. Rusya ile ilişkilerimiz dünya barışının korunması adına, oturup konuşulması adına önemlidir. Erdoğan'ın Putin'e yazdığı mektup da bu ilişkilere verilen önemdir" dedi.

Alpaslan Çelik ifade verdi

Suriye'de düşürülen Rus savaş uçağının pilotunu öldürdüğü öne sürülsede bu olaydan dolayı hakkında takipsizlik kararı verilen, ancak 'Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkındaki 6136 sayılı kanuna muhalefet', 'harp silahı bulundurma' ve 'kişilerin huzur ve sükununu bozma' suçundan tutuklanan 7 kişi arasında bulunan Alpaslan Çelik, devam eden bir soruşturma kapsamında, sıkı güvenlik tedbirleri altında cezaevinden İzmir Adliyesi'ne getirildi. Çelik, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet SavcıBerkant Karakaya'ya ifade verdi. Yaklaşık yarım saat savcı Karakaya'ya ifade veren Çelik, sıkı güvenlik tedbirleri altında yeniden cezaevine götürüldü. 

Kaynak: DHA

Türkiye Rusya ilişkilerinde ilginç ara bulucu

Rus pilotun defalarca uyarılmasına rağmen cevap vermediği bildirildi. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, "Benim talimatımla düşürüldü" derken, Erdoğan'da, "Rus uçağı olduğunu bilsek daha farklı davranırdık" ifadelerini kullandı. Erdoğan geçen ay ise Rusya'nın bir pilotun hatası nedeniyle Türkiye'yi feda ettiğini söyledi. Olayın ardından Rusya, özür ve tazminat isterken taleplerinin karşılanmaması üzerine Türkiye'ye yönelik turist ve gıda ambargosu başlattı. İlişkilerin düzelmesi için Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in ara buluculuk yaptığı iddia edilmişti.
<< Önceki Haber Türk-Rus ilişkilerinde ilginç ara bulucu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER