Türkiye'deki kriz Afrika'yı da vurdu, Senegalli işçiler isyanda

Doğtaş ve Kelebek Mobilya firmalarının da sahibi olan Doğanlar Yatırım Holding, Senegal'in başkenti Dakar'da inşa ettiği toptancı hali projesinde işçilere maaşlarını ödemeyince Senegalli 500 işçi iş bıraktı. İşçiler cuma gününe kadar maaşlarının ödenmemesi halinde işi tamamen bırakacaklarını duyurdular. İşçilerin örgütlü direnişiyle karşılaşan firma maaşları bugün ödedi.

SHABER3.COM


Türkiye'deki kriz Afrikalı işçileri de vurdu. 

Doğtaş ve Kelebek Mobilya markalarının sahibi olan Doğanlar Yatırım Holding, Senegal'in başkenti Dakar'da inşa ettiği toptancı hali projesinde işçilerin maaşını ödemedi. Maaş alamayan Senegalli işçiler şantiyede iş bırakarak direnişe geçti. 


SENEGALLİ 500 İŞÇİ İŞ BIRAKTI 

Maaşlarını alamayan yaklaşık 500 Senegalli işçi, iki gün önce işi bırakarak direnmeye başladı. Şantiyeye gelen ancak çalışmayan işçilere jandarma müdahale etti. Örgütlü bir biçimde direnişlerin sürdüren işçiler, şirket yetkilileriyle görüştü. Şirket yetkilileri 12 Ekim Cuma günü maaşların ödeneceğini söyledi. Şirkete cuma güne kadar mühlet veren işçiler, şantiyede bulunacaklarını ancak maaşları ödendikten sonra çalışmaya başlayacaklarını bildirdiler. 

DİRENİŞLE KARŞILAŞAN FİRMA MAAŞLARI ÖDEMEK ZORUNDA KALDI

Beklemedikleri bir direnişle karşılaşan Doğanlar Yatırım İnşaat, hiç beklemedikleri örgütlü bir direnişle karşılaşınca bugün Senegalli işçilerin maaşlarını ödedi. İşçiler yeniden işbaşı yaptı. 


Senegalli işçiler ayakta

İŞÇİLER SOL'A ANLATTI: MAAŞIMIZ ALANA KADAR ÇALIŞMAYACAĞIZ

soL'a konuşan bir grup işçi, cuma günü de maaşları ödenmezse işi bırakacaklarını, çalışmayacaklarını söylediler. Senegal'in insanlarının yoksul, hayatın ise pahalı olduğunu ifade eden işçiler, tercüman aracılığıyla şunları söylediler:

"Öyle pahalı bir ülke ki, örneğin bir şampuan bile Türk lirasıyla 50 TL civarında. Bizlerin şantiyeye gelip gitmemiz bile bir problem. Zaten zor koşullar altında çalışırken, bir de maaşlarımızın ödenmemesi bizleri çok zor durumda bıraktı. Senegal'de orta halli aile diye bir şey yok. Bu ülkede insanlar ya çok zengin ya da çok yoksul. Biz inşaatta çalışan işçiler yoksul olanlarız. Orta halli olanımız yok. Maaşlarımızın ödenmemesi, bizi daha da yoksullaştıracak. Bir de Senegal'de bir yerel gelenek var, eşlerimiz maaşı görmedikleri zaman bizleri eve almıyorlar. Biz maaş alamadık ve eve para götüremedik, bu nedenle eve giremiyoruz. Maaşlarımız ödenene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz." 

DOĞANLAR YATIRIM HOLDİNG

Ticari yaşamına 1970'li yıllarda Ali Doğan'ın Doğan Mobilya'yı kurmasıyla başlayan Doğanlar Yatırım Holding, bugün mobilyanın yanı sıra enerji ve inşaat sektörlerinde de faaliyet gösteriyor.

 Senegal'de toptancı hali inşa eden Doğanlar Holding, mobilya, inşaat ve enerji sektörlerinde yatırımları olan bir kuruluş. Doğtaş ve Kelebek Mobilya markalarıyla tanınan Doğanlar Yatırım Holding, son dönemde inşaat ve enerji yatırımlarına odaklanmıştı.  

'AFRİKA'DA FIRSAT ARAYIŞLARIMIZ SÜRECEK' DEMİŞTİ

Doğanlar Yatırım Holding son dönemde Senegal'e yaptığı yatırımlarla öne çıkmıştı. Senegal'de üretilen ürünlerin toplanıp depolanacağı bir lojistik üssü yapan şirket, 106 milyon dolarlık bu projeyi 2018 sonuna kadar bitirmeyi hedefliyordu. Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, geçen aylarda çeşitli yayın organlarına verdiği demeçlerde bu projenin aynısını Kenya gibi diğer Afrika ülkelerinde de yapmayı planladıklarını söylemiş ve "Senegal'i kardeş ülke kabul ettik. Burada aynı zamanda 10 milyon dolar yatırımla bir mobilya tesisi kuruyoruz. Enerji ve inşaat işlerimizi de bu ülkeye taşıyacağız. Afrika'daki diğer ülkelerde de fırsat arayışlarımız sürecek" demişti. 
<< Önceki Haber Türkiye'deki kriz Afrika'yı da vurdu, Senegalli işçiler... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER