Türkiye'de gerçek işsizlikte acı tablo

Aksiyon-İş’in ‘iş gücü ve istihdam’ raporu, Türkiye’de gerçek işsizliğin, TÜİK verilerinin çok üstünde seyrettiğini gösterdi. Rapora göre gerçek işsiz sayısı 6 milyon sınırına dayanarak yüzde 20’nin üstüne çıktı.

Türkiye'de gerçek işsizlikte acı tablo

Aksiyon İşçi SendikalarıKonfederasyonu (Aksiyon İş) bünyesindeki Emek Akademi uzmanları tarafından hazırlanan İşgücü ve İstihdam Raporu, işsizliğin TÜİK'in açıkladığı resmi verilerin çok üzerinde olduğunu ortaya koydu. Rapora göre işsizlik kronik bir sorun haline gelirken gerçek işsizlik yüzde 20,3 oldu.


6 MİLYONA YAKLAŞTI

Gerçek işsiz sayısı da 6 milyon sınırına dayandı. Son bir yılda iş bulma ümidini kaybedenlerin sayısı 93 bin kişi artarak 723 bine yükseldi.TÜİK verilerine göre Türkiye'de resmi işsiz sayısı 3 milyon 290 bin kişi. TÜİK'in işsiz kabul etmediği, ‘İş Aramayıp Çalışmaya Hazır Olanlar'ın sayısı ise 2 milyon 655 bin. Bu rakamlarla Türkiye'de toplam işsiz sayısı 5 milyon 945 bin kişiye ulaşıyor. Yüzde 11,1'lik resmi işsizliğin yanı sıra yüzde 9,2 ‘İş Aramayıp Çalışmaya Hazır Olanlar'ın oranı ile birlikte gerçek işsizlik oranı yüzde 20,3'e çıkıyor


2 milyon 676 bin kişi ücretsiz çalışıyor

Türkiye'de işsiz olan 3 milyon 290 bin kişiden 654 bini 1 yıldan daha uzun süredir iş arıyor. 26 milyon 275 bin çalışandan 2 milyon 676 bini ise ücretsiz aile işçilerinden oluşuyor. Ücretsiz olarak çalışan bu kişilerin, istihdam edilenler arasında kabul edilmesi işsizlik rakamını aşağı çekmekte.


Kadınların yarısı kayıt dışı

Türkiye'de istihdam piyasasının en temel sorunlarından birisi de kayıt dışı istihdam. TÜİK verilerine göre, 26 milyon 275 bin çalışandan 8 milyon 355 bini kayıt dışı istihdam ediliyor. Kayıt dışı istihdamdan en çok etkilenenler ise kadınlar. Kadınlarda kayıt dışı çalışma oranı yüzde 42,5'i geçiyor. Bu da yaklaşık her iki kadından birinin kayıt dışı olarak istihdam edildiği anlamına geliyor. 15-24 yaş grubunu içeren genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 19,2. Bu tablo her beş gençten birinin işsiz olduğunu ortaya koyuyor.


Hasan ÖNAL - ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ
<< Önceki Haber Türkiye'de gerçek işsizlikte acı tablo Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER