Türkiye ve Çin Suriye konusunda işbirliği yapacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 zirvesi için gittiği Çin’de basın toplantısı düzenledi. Erdoğan Suriye için ise “Rusya ile Halep konusunda bir işbirliği çalışması gerçekleştiriyoruz. Bölgede bir ateşkes ilan edilmesi için bir çabanın içerisindeyiz” dedi.

SAMANYOLUHABER.COM

Türkiye ve Çin, Suriye konusunda işbirliği yapacak mı?

Suriye ile ilgili olarak Çin Halk Cumhuriyeti ile de görüşmelerimiz oluyor ancak şu anda fiili bir işbirliği söz konusu değil. Bölgede koalisyon güçleri ile işbirliğimiz var. Bu güçler de daha çok NATO üyelerinden oluşuyor. Rusya ile de Halep bölgesinde işbirliği çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Bölgede bir an önce ateşkesin ilan edilmesi için çalışma içindeyiz. Dilerim Kurban bayramı öncesi bu ateşkesi sağlamak üzere Halep halkı bombalardan kurtulsun. 

SORU: Zirveyi nasıl buldunuz?

Zirveyi başarılı bir zirve olarak buldum. Antalya zirvesinden sonra bu zirve de gerek şehrin güzelliği, gerek halkın fedakarlıkları, hele hele dün akşam katılamadım ama dün akşamki etkinlik zirveye farklı bir hava kattı. Bundan sonraki süreç Almanya Hamburg zirvesi için önemli bir adım olacaktır.

CERABLUS OPERASYONU

Gerek Sayın Obama gerekse de Sayın Putin’in Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarımız, Suriye’nin toprak bütünlüğüne bir müdahale değil. Cerablus bizim sınırımızdır. Aylardır bizim topraklarımıza havan atılmaktadır. Son olarak 14 yaşında bir çocuğa bombalar bağlanarak bir düğünde 56 kişi ölmüştür, 100’e yakın da yaralı var. Ben o aileleri hastanede ziyaret ettim. Bu olay bizim için kesin bir başlangıç olmuştur. Cerablus’a Cerablus’un halkı olan ılımlı muhaliflerle birlikte girdik. Şu anda Cerablus’ta DAEŞ yok. Cerablus’un kendi sakinleri yerleşti. Tabi yeni bir hamlede Çobanbey, Rai denilen bir bölge var. Orada da yine ılımlı muhaliflerle birlikte bizim 90 km dediğimiz bölgeye yönelik, orası da temizlendi. Bunlar Fırat’a kadar temizlenmiş durumda. Gerek bizdeki bulunan Suriyeli vatandaşlar, gerekse de iltica etmek isteyenler daha rahat bir şekilde orada yaşama imkanı bulacaklar. Orada uçuşa yasak bölge ilan edilmesiyle, Obama ve Putin’e de teklifim budur, orada huzur sağlanabilir. Mutabakat halindeyiz, süreci çalıştırıyoruz.
<< Önceki Haber Türkiye ve Çin Suriye konusunda işbirliği yapacak mı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER