"Türkiye'nin yüzde 92'si deprem riski altındaki kentlerde yaşıyor"


Türkiye'de yaklaşık 19 milyonluk konut stoğunun yüzde 40 gibi önemli bir kısmının, riskli, ömrünü tamamlamış, sağlıksız ve ruhsatsız yapılardan oluştuğunu ifade eden Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel,"78,7 milyonluk Türkiye nüfusunun yüzde 92'lik bölümünün, 1. ve 2. derece deprem kuşağı üzerinde kurulmuş kentsel alanlarda yaşıyor." dedi.

Deprem Haftası nedeniyle yanlış bilinenlere dikkat çeken Erel, afete dayanıklı yapılaşmada en hayati rolü, inşaatta kullanılan malzemenin oynadığına dikkat çekti. Erel, "Malzemeler, hafifliği ile binaların toplam ağırlığının, dolayısıyla depremde maruz kalacağı kuvvetlerin azalmasına yardımcı olmalıdır." şeklinde konuştu.

İşte Erel'in açıklamalarından satır başları:

"Türkiye'de oturulamaz durumdaki 6,5 milyon konutun yenilenmesi için, kentsel dönüşümün önemli bir fırsat. Aynı zamanda kentsel dönüşüm, düzensiz yapılaşma, düşük yapı kalitesi, plansız kentleşme, ulaşım ve altyapı alanlarının yetersizlikleri gibi sorunların giderilmesi için de iyi bir düzenleme fırsatı.

Kentsel dönüşüm sürecinde en önemli kavram olan yapı güvenliği, özellikle ülkemiz için depreme karşı alınması gereken önlemler açısından büyük önem taşıyor. Depremlerin neden olduğu can kayıplarını incelediğimizde, düzensiz yapılaşmanın ve düşük yapı kalitesinin kötü sonuçlar doğurduğunu görebiliyoruz.

Yenileme sırasında binaların depreme dayanıklı olduğu kadar ısı yalıtımlı, çevreye duyarlı ve olabildiğince hafif yapı malzemeleri ile inşa edilmesi gerekiyor. Depreme dayanıklı yapılaşmada en hayati rolü inşaatta kullanılan malzemenin oynadığı unutmamalıyız. Malzemeler hafifliği ile binaların toplam ağırlığının, dolayısıyla depremde maruz kalacağı kuvvetlerin azalmasına yardımcı olmalıdır.

Ytong'un donatılı duvar, döşeme ve çatı panelleri ile oluşturulan yapı sistemi, depreme ve yangına karşı son derece dayanıklı, iklimlendirme masrafları en aza indirilmiş yapılardır. Marmara Depremi ve Van depremi sonrasında yapılan incelemelerde, bu yapıların depremi hasarsız atlattığı tespit edilerek, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın raporuyla belgelendi.

Üyesi olduğumuz Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB), İTÜ ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümleri ile birlikte, Gazbeton Yapı Sistemi ile İnşa Edilmiş Binalar için Depreme Dayanıklı Tasarım Kuralları oluşturulması için önemli bir AR-GE çalışması yürütüyor. 2014 yılında başlayan bu araştırma ve deneyler sonucunda elde edilecek veriler, ülkemizde yapıların deprem güvenliğinin artırılmasına önemli katkılar sağlayacak."

CİHAN
<< Önceki Haber "Türkiye'nin yüzde 92'si deprem riski altındaki kentlerde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER