Türkiye'nin uyarısını Belçikalı yetkili Brüksel'e vaktinde iletmemiş


Türkiye'nin terör şüphelisi ile ilgili verdiği bilginin Belçika'ya vaktinde ulaşmamasında Belçika Konsolosluğu'nda çalışan bir irtibat görevlisinin ihmali olduğu belirlendi.

Dün başbakana istifalarını sunan Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon ve Belçika Adalet Bakanı Koen Geens bugün mecliste terör saldırısıyla ilgili kurulan araştırma komisyonuna açıklamada bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Belçika'yı ve Hollandayı saldırgan hakkında bilgilendirdiğini söylemesinin ardından Belçika'da iki bakan istifalarını sunmuş ancak Başbakan Charles Michel 'savaş hali' sebebiyle istifayı kabul etmemişti.

Bakan Jambon, bugün mecliste yaptığı açıklamada Belçika Konsolosluğu'nda çalışan bir irtibat görevlisinin Türkiye tarafından gelen uyarıyı vaktinde yetkililere ulaştırmadığını söyledi.

Bakan Jambon, saldırgan İbrahim El Bakraoui konusunda Türkiye'de bulunan Belçikalı bir irtibat görevlisinin ihmali yüzünden dosyanın hızlı bir şekilde Belçika'ya bildirilmediğini söyledi. Jambon, 26 Haziran'da Türkiyenin Belçika'yı uyarmasına rağmen haftalar boyunca o uyarıyı dikkate almayarak bilgi aktarmayan irtibat görevlisini ihmal ile suçladı. "Bu tür hataların ortaya çıkmasından sonra ben de siyasi sorumluluk gereği istifamı Başbakan Michel'e sundum." şeklinde konuşan Jambon, Başbakan Michel'in istifayı kabul etmediğini de ekledi.

Brüksel'deki terör saldırında ölü ve yaralı sayısı hakkında da bilgi veren Jan Jambon, 31 kişinin öldüğünü ve 150 kişinin farklı hastanelerde hâlâ tedavi gördüğünü aktardı. Jambon, 61 kişinin ağır yaralı olduğunu ve ölen 31 kişinin kimliklerinin tespit edilmesinde zorluk yaşadıklarını ifade etti. Brüksel havalimanının üç gün boyunca kapalı kalacağını da söyleyen Jambon, uçuşların farklı şehirlerdeki havalimanlarını yönlendirildiğini açıkladı.

Belçika Adalet Bakanı Koen Geens ise hukuki süreçten bahsederek Brüksel saldırılarında kendisini havaya uçuran El Bakraoui kardeşlerin geçmişlerinin o kadar da kötü olmadığını söyledi. Geens, "Yaptığımız incelemelerde El Bakraoui kardeşlerin geçmişi tahmin ettiğimiz kadarda kötü değil." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'nin uyarısını Belçikalı yetkili Brüksel'e... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER