Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi: Rusya ile diyaloğun sürdürülmesinden yanayız


Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, her zaman Rusya ile diyaloğun sürdürülmesinden yana olduklarını söyledi. Rusya ve Türkiye dışişleri bakanlarının Münih Güvenlik Konferansı'nda bir araya gelme ihtimali sorulan Türk Büyükelçi, "Aslında uluslararası toplantılarda bakanların görüşme şansı hep var. Ancak bugün için Münih'te bir görüşme yapılmasına gerek yok." dedi.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi,, Rus haber ajansı RIA Novosti'ye bir röportaj verdi. Kendisine Münih Güvenlik Konferansı'nda Rusya ve Türkiye dışişleri bakanlarının bir araya gelmesinin mümkün olup olmadığı sorulan Yardım, Türkiye'nin her zaman Rusya ile diyaloğun sürdürülmesinden yana olduğunu söyledi.

İki dışişleri bakanının uçak krizinin ardından Belgrad'da görüştüklerini hatırlatan Türk Büyükelçi, "Aslında uluslararası toplantılarda bakanların görüşme şansı hep vardı. Ancak bugün için Münih'te bir görüşme yapılmasına gerek yok." dedi.

EL NUSRA VE PYD'NİN GÖRÜŞMELERDE YERİ YOK

Rus Büyükelçi'ye Cenevre'de gerçekleştirilen görüşmelere Kürtlerin, özellikle de PYD grubunun katılmasına Türkiye'nin neden karşı çıktığı da soruldu. Görüşmelere Suriye'deki Kürtlerden katılan başka gruplar olduğunu vurgulayan Ümit Yardım, "Türkiye bir siyasi çözümü destekliyor, ancak bu görüşmelerin Suriye'deki terörist gruplar için bir silah olacağına inanıyor. El Nusra ve PYD'nin bu görüşmelerde yeri yok."

DOĞAL GAZ VE TÜRK AKIMI
Büyükelçi'ye, uçak krizinin ardından Türkiye'nin, başka ülkelerden de doğalgaz tedarikini çeşitlendirmeye yönelik girişimleri soruldu. Türk Büyükelçi, şöyle konuştu: "Bilindiği gibi Rusya, Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi. Türkiye de Gazprom'un Avrupa'daki en büyük ikinci müşterisi. Bu şekilde iki ülkede doğalgazdaki işbirliğinden faydalanıyor. Rusya bugüne kadar bizim için güvenilir bir tedarikçi oldu. Bu işbirliğinin gelecekte karşılıklı çıkarlar ve yükümlülükler çerçevesinde pazar şartlarıyla da uyumlu olarak devam etmesini umuyoruz. Bununla birlikte Türkiye'nin enerji tedariklerini çeşitlendirmesi yeni bir şey değil. Türkiye, her ülke gibi enerji güvenliğini güçlendirmek zorunda. Coğrafi konumumuz burada bize stratejik bir avantaj sağlıyor."

Ümit Yardım, Türk Akımı konusundaki bir soruya cevaben de, Türk Akımı'nın Rusya tarafından teklif edilmiş bir proje olduğunu hatırlattı. Büyükelçi, geçen yıl bazı görüşmelerin olduğunu, ardından Kuzey Akımı - 2 projesinin gündeme geldiğini aktardı; ancak proje ile ilgili gelişmelerin bazılarını da Türkiye'nin resmi kontaklardan değil medyadan öğrendiğini savundu.



CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi: Rusya ile diyaloğun... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER