'Türkiye hükümeti yeni yasaklar peşinde'

AKP hükümetinin hem ülke içinde hem de dışında, sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini engelleme çabasına bir yenisi ekleniyor.

SHABER3.COM


Foreign Policy'de bu konuda bir yazı kaleme alan Emily Tamkin, Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (OSCE) toplantısında sivil toplum kuruluşlarını yasaklamaya çalıştığını belirtti. 

O yazının belli başlı satırları şöyle:

Erdoğan’ın domestik konuları uluslararası arenaya taşıması ilk defa olmuyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (OSCE) Eylül ayındaki buluşması Türkiye’de gerçekleşiyor ve Türkiye belli bazı sivil toplum örgütlerinin, her yıl düzenlenen bu organizasyona katılımını engellemek istiyor.

Her yıl Eylül ayında, OSCE üyesi ülkelerin sivil toplum örgütleri, Avrupa’nın en büyük insan hakları konferansı Human Dimension Implementation Meeting kapsamında, hükümet temsilcileriyle buluşuyor. Bu konferans, birçok sivil toplum örgütü için hükümet temsilcileriyle temasa geçebilecekeri tek fırsat.

Ama eğer Türkiye’nin isteği gerçekleşirse, sivil toplum örgütleri arasında, bir zamanlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın müttefiki şimdi ise düşmanı olan  Fethullah Gülen ile ilişkilendirilen örgütler yer almayacak. 2016’daki başarısız ihtilal girişimi için Gülen’i suçluyan Erdoğan, Gülen hareketiyle bağlantılı grupların terörist organizasyonların bir parçası olduğunu iddia ediyor.

Türk hükümetinin, sivil toplum örgütlerinin katılımını veto etme talebi, bazılarını, Ankara’nın insan haklarıyla ilgili bu önemli etkinliği zayıf düşüreceği ve bu süreçte diğer ülkelere de örnek teşkil edeceği yönünde endişelendiriyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında Türk delegasyonu, Gülen’le ilişkilendirilen Gazeteciler ve Yazarlar Derneği’nin katılımını protesto etmek için, açılış konuşmasının ardından hışımla konferansı terk ettiler. OSCE Türkiye elçisi Rauf Engin Soysal, “Bu oluşum tamamıyla Fethullahcı Terör Örgütü’ne,” dedi.

Aynı sennin başlarında Türkiye, teknik detayları ileri sürerek bu grubun AB Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ndeki danışmanlık görevinden atılmasını sağlaldı. Grup, AB’de danışmanlık pozisyonunu kaybetmiş olsa da, Eylül ayında OSCE toplantısına katıldı.

Gazeteciler ve Yazarlar Derneği’nin bir temsilcisi kendilerine, terörist bir organizasyon olmaları yönündeki iddialara karşı cevap verme şansı tanınmadığını belirtti: “Tabii ki bunun sebebi, herhangi bir kanıtı olmayan, yersiz bir iddia ileri sürülmesi,” dedi.

Human Dimension Meeting tarihlerini ve gündemini engelleyebilen Türkiye, 2017’nin  sonbaharında etkinliğe katılabilecek sivil toplum örgütlerine yasak getirmek için girişimde bulundu.

Geçtiğimiz sonbahar konuyla ilgilenmesi için kurulan çalışma grubu, Cuma günü bir araya geliyor.

Ocak’ta ABD Senatörleri Roger Wicker ve  Ben Cardin, Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’a, özellikle Türkiye’te atıfta bulunarak, ülkelerin sivil toplum örgütleri üzerine “güvenlik araştırması” mekanizması istenmesiyle ilgili endişelerini yazdı.

Wicker, “Türkiye’nin sivil toplum örgütlerinin OSCE’ye katılımını kısıtlama girişimi, bir NATO müttefiki olarak özgürlüğü desteklemesi taahhüdünü bir kenara atması demek. Dışişleri Bakanlığı bu eylemlere karşı Komisyon’la birleşmekte haklı,” diye cevap verdi. 
<< Önceki Haber 'Türkiye hükümeti yeni yasaklar peşinde' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER