Türkiye genelinde fırtına: 2 can kaybı, 50 yaralı, 12 denizci kayıp

Türkiye genelindeki olumsuz hava koşulları nedeniyle Diyarbakır'ın Hani ilçesinde 1 kişiyle Batman’da 1 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybetti, 50 kişi de yaralandı.

SHABER3.COM

Türkiye genelinde etkisini sürdüren yağışlar, birçok bölgede sele neden oldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır'ın Hani ilçesinde 1 kişi ile Batman’da 1 kişinin sel sularına kapılarak hayatını kaybettiğini, 50 kişinin de yaralandığı açıkladı. 

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde etkili olan sağanak yağış ve fırtınada 2 geminin karaya oturması 1 geminin de kaybolmasının ardından gece geç saatlerde kente gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ereğli İlçe Kaymakamlık binasında Vali Osman Hacıbektaşoğlu ve il müdürleriyle güvenlik güçlerinden bilgi aldı. 

Brifingin ardından basın açıklaması yapan Bakan Yerlikaya, “19 Kasım Pazar günü, gün başlamadan önce Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz, Türkiye genelinde 29 şehrimizle ilgili turuncu alarm verdi. Ama gün içerisinde bu turuncu uyarı 41 şehre kadar yükseldi” diye konuştu.

2 can kaybı, 50 yaralı
AFAD verilerini paylaşan Bakan Yerlikaya, “16 ilimizde, bin 611 vatandaşlarımızdan gelen ihbar sayısı var. 65 çatı uçması, 270 ağaç devrilmesi, 102 su basması ve bin 150 diğer olaylar olmak üzere toplam bin 611 ihbar. Maalesef 2 can kaybı var. Diyarbakır Hani ilçemizde 1 kişi, Batman ilinde meydana gelen aşırı yağışlar sebebiyle yine 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

Zarar gören araç sayılarımız 4 ilde 16. Şu ana kadar 16 ilimizde 7 bin 17 başta valilerimizin koordinasyonu olmak üzere yine AFAD'ımızın koordinesiyle 7 bin 17 görevli arkadaşlarımız var. Dört ilde 109 vatandaşımızdan yapılan ihbarlar üzerine bu görevli olan arkadaşlarımız tarafından da kurtarıldı” açıklamasında bulundu.

‘Kuru yük gemisi battı
Bakan Yerlikaya, Zonguldak açıklarında fırtınaya yakalanan gemilerle ilgili de bilgi vererek şunları söyledi:

"Olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle İzmir'e gitmek üzere limandan ayrılan Türk bayraklı ‘Kafkametler’ adlı kuru yük gemisi sürüklenerek mendireğe çarpmak suretiyle batmıştır. Gemide bulunan 12 Türk mürettebat ile halen irtibat kurulamamıştır. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, AFAD, Kıyı emniyeti, jandarma, emniyet, itfaiye ekipleri hazır beklemektedir. Olumsuz hava koşullarının düzelmesiyle birlikte hemen arama kurtarma faaliyetlerine başlanılacaktır.”

Sabah havanın daha iyi olacağı bilgisini aldıklarını söyleyen Bakan Yerliklaya, “Tabii bu kadar olumsuz bir hava koşulu ortamında maalesef ‘Kafkametler’ adlı gemimizde bulunan 12 vatandaşımız yani 12 Türk mürettebatın da arama kurtarma faaliyetini yapamadık. Üzülerek bunu belirtmek istiyorum. Duamız sabahleyin gün aydınlanır, aydınlanmaz inşallah olumlu havanın bize arama kurtarma çalışmaları yapmaya fırsat vermesini bekliyoruz” dedi.

3 çocuk aranıyor
Batman’da gece saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağmur sonrası meydana gelen selde bir kadın hayatını kaybetti, sel sularına kapılan 3 çocuğun arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Valilikten yapılan açıklamada, "Yaşları bir, 3 ve 5 olan çocukları arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 7 kişilik aileden anne, baba ve 2 çocuk yaralı olarak kurtarılırken, 3 küçük çocuk 1,5 metre yükselen çamurun altında kaldı. Batman Valisi Ekrem Canalp, 3 çocuğun mahsur kaldığı bölgede incelemelerde bulunuyor" ifadesi kullanıldı.
<< Önceki Haber Türkiye genelinde fırtına: 2 can kaybı, 50 yaralı,... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER