FBI talimatı ile Türkiye neden iş yaptı?

McKinsey'in bağlantıları, Türkiye-ABD ilişkilerinin son dururmu ile son zamanlardaki bazı gelişmeler bu anlaşma ile bağlantılı mı?

SHABER3.COM

ABD'li uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey'in, Türkiye ekonomisinin başına getirilmesi ile ilgili farklı iddialar gündeme gelmeye devam ediyor.


Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, 'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan ABD'ye para gönderenlare yapılan operasyonun McKinsey ile anlaşılmasının ilgildinin olduğunu iddia etti.. Türkiye'nin aslında İran'a ambargo uygulayacağını söyleyen Trump'ın bu yüzden teşekkür ettiğini söyledi..


McKinsey tartışması sürerken, İstanbul merkezli çok sayıda ilde 'para aklama' başta olmak üzere, mali suç işleyenlere yönelik düzenlenen şafak operasyonuna işaret eden Takan, bu kişilerle ilgili, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ekonomik ve finansal güvenliği hedef alanlara yönelik başlatılan soruşturmada 417 kişi hakkında gözaltı kararı verildi" açıklamasına değindi ve ekledi:

    "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı açıklamada 'İran' ayrıntısı gözlerimizin içine sokuluyordu;

    'Bu işlemleri gerçekleştiren kişilerin komisyon adı altında menfaat temin ettiklerinin, transfer alıcılarının büyük çoğunluğunun ABD'de yerleşik İran uyruklu kişiler olduğunun tespit edildiği anlaşılmıştır.'

    Operasyon, ertesi gün (çarşamba), 'Kayıt Dışına Büyük Gözaltı' başlıklarıyla gazetelerin manşetlerine taşındı. Manşet olmak hakkıydı bu haberin. 'ABD'deki İranlıların hesabına 2 milyar 455 milyon TL kaçıran 417 kişi hakkında gözaltı kararı verildi' deniyordu."


Bu olayın kendisinde 17-25 Aralık'ı çağrıştırdığını belirten Takan, yazısını şu satırlarla sürdürdü:

    "Ne oluyor acaba diye kurcalarken, dün, bir gün önce gazete manşetlerine taşınan haberin devamı ile ilgili en ufak bir haber kırıntısına rastlayamamak beni daha da derin şüphelere itti. Pirelendim, uyuz oldum!.. Düşman ilan ettiğimiz Trump'ın teşekkürü... McKinsey ile yapılan gardaşlık anlaşması... 417 kara paracının tespit edilip aynı anda 280 kişinin paketlenmesi... Üst üste gelmesi Türk filmlerindeki gibi sadece basit bir tesadüften ibaret miydi?.. Yoksa!.. McKinsey'ye haksızlık mı etmiştik?.. Adamlar bize yapacakları kıyakların anlaşılması için fragman mı gösteriyordu?..

    Kaşına kaşına emniyetin yolunu tuttum. Dev operasyonda listelerin ve çok önemli bazı kozmik bilgilerin FBI'dan geldiği bilgisine ulaştım. Daha fazla ayrıntı almayı başaramadım. Emniyetten çıkarken kurdeşen olmuş gibiydim!.. Bilgiler, Reza Zarrab'ı paketleyip götüren sonra da himaye altına alan FBI'dan gelmişti!.. Talep Amerika'dan; 'İranlıların Türkiye üzerinden yaptığı para transferlerinin kontrolü...' Bir FBI ortaklığı, işbirliği söz konusuydu!.."

Takan, bu olayların üst üste gelmesinin bir tesadüf olmadığını ima ettiği yazısında, İran'a yönelik ambargonun kasım ayında başlayacağını, AKP'nin ambargoya uymayacakmış gibi yapıp "İran'dan doğal gaz alıyoruz. Milleti soğuktan donduralım mı" dediklerini kaydetti ve ekledi:

    "Türkiye'nin ambargoya uyması için ince bir dümen mi kuruldu?.. ABD'nin bazı talepleri karşılığında gizli anlaşmalar mı yapıldı?.. McKinsey kardeşliğinin altında daha neler var?..

    Derken... Derken... Kaşıntılarıma hak veren ünlü bir siyaset insanı ile operasyonu konuşuyordum. 'Senin haber kaynakların iyidir. Bulgaristan'a da bakıver bir zahmet' dedi. Avrupa'ya açılan yolda kaçak altın trafiği ve Bulgaristan. İktidarın yeniden ateşlenen AB aşkı!.. Avrupa'nın Türkiye'deki kriz yüzünden kendi bankacılık sisteminin zarar görmemesi için telaşı... Çok soru var!..

    Papaz da kaçacak gibi...

    Galiba, McKinsey'nin dönüşü muhteşem oldu!.."


<< Önceki Haber FBI talimatı ile Türkiye neden iş yaptı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER