Türkiye borç batağından çıkamıyor

Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşunu açıklanmasıyla başka bir gerçek daha göz önüne çıktı.

Türkiye borç batağından çıkamıyor

İstanbul Sanayi Odası, Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşunu açıkladı. İSO 500'de yer alan sanayi devlerinin borç tutarı 257 milyar liraya ulaştı. Özel sektör firmalarının toplam borcu, sermayelerinin bir buçuk katına ulaşırken, elde edilen kârın yarısının borçlara gitmesi dikkat çekti.

İstanbul Sanayi Odası 2014 yılı verilerine göre Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşunu açıkladı. İstanbul Sanayi Odası “Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2014-İSO 500” raporunu dün kamuoyuyla paylaştı. Buna göre son 10 yıldır cazibesini inşaat ve enerji sektörüne kaptıran imalat sanayiinin borcu her geçen yıl artmaya devam ediyor. Listede ilk 500'e giren sanayi şirketinin borçları yüzde 7,8 artışla 257 milyar liraya ulaştı. Firmaların bankalara olan borçları da yüzde 12,6 artışla 140 milyar liraya yükseldi.

'ŞİRKETLERİN FİNANSMAN AÇIĞI DEVAM EDİYOR'

Bir sanayi şirketinin finansal yapısının sağlıklı olup olmadığının en önemli göstergelerinden birinin toplam borçların özkaynaklarına oranı olduğunu belirten İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, bu oranın özel şirketlerde yüzde 150 seviyesinde olduğunu söyledi. Dünyada ise bu oranın kabul edilebilir seviyesinin yüzde 70 olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, şirketlerin toplam borçlarının aktif toplamı içindeki payına bakıldığında sanayi sektörünün içinde bulunduğu finansman yükünün açıkça görüldüğünü kaydetti. 500 şirketin toplam borçların aktif toplamı içindeki payının 2014 yılında yüzde 57 olarak gerçekleştiğini belirten Bahçıvan, şirketlerin finansman ihtiyacının devam ettiğini söyledi.

İmalat sanayiinin geçen yıl yüzde 2,9 büyüyen ekonomiye yüzde 3,7'lik büyümeyle katkı sağladığını hatırlatan Bahçıvan, 2015'in ilk çeyreğinde ise yüzde 2,3 büyüyen ekonomide imalat sanayii büyümesinin yüzde 0,8 olarak gerçekleştiğine dikkat çekti. Bahçıvan, “Bu da hep dile getirdiğimiz büyümenin kalitesi sorununu bir kez daha açıkça göstermiştir. İstanbul Sanayi Odası olarak üretimden ve yatırımlardan uzaklaşılan, kaynağını daha çok tüketimden alan bir büyümenin sürdürülebilir olmadığını her zaman olduğu gibi bir kez daha vurgulamak istiyoruz. İlk çeyrekteki büyümenin büyük ölçüde tüketim ağırlıklı olması, Türkiye'de son yıllarda üretime dayanmayan büyümenin sürmekte olduğunu göstermekte. Türkiye'nin yarınlarını düşünen herkes, bu kısır döngüyü görmek zorunda. Dahası karar vericilere ve başta biz sanayicilere düşen görev bunu kırmak ve tersine çevirmek olmalı.” dedi.

ŞİRKETLERİN KÂRI ERİDİ

2014 yılında şirketlerin toplam satışlarının geçen yıla göre yüzde 3,9'luk bir artışla 473 milyar liraya çıktığını belirten Bahçıvan, ancak bu artışın 8,2'lik 2014 yılı enflasyonunun altında kalmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Bahçıvan, “Faaliyet kârlarına baktığımızda 500 büyük şirketin geçen yıla göre performansının biraz düştüğünü görüyoruz. 2013 yılında faaliyet kârını yüzde 8'e çıkaran 500 büyük sanayi şirketimizin, 2014 yılındaki faaliyet kâr oranı yüzde 6,4'e gerilemiştir. Yani 2013 yılında 36 milyar lira faaliyet kârı elde eden şirketlerimizin bu kârı 2014 yılında 30 milyar liraya düştü.” diye konuştu.

Sanayi şirketlerinin esas faaliyetinden elde ettikleri kârlarının yarısı ile finansman giderlerini karşıladıklarını hatırlatan Bahçıvan, “Sanayinin temel faaliyet alanı olan esas faaliyet kârlarına baktığımızda 500 büyük şirketin performansının ciddi oranda gerilediği görülüyor. 2013 yılında faaliyet kârları 36,5 milyar lirayı bulan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu, bunun yarısından çoğunu, 19 milyar lirasını finansman gideri olarak kaybetmişti. Bu yılda da 500 büyük şirketlerimiz, 30 milyar lira olan esas faaliyet gelirlerinin yine yarısından fazlasını, 16 milyar lirasını finansman gideri olarak kaybetmiş görünüyor.” dedi. Bahçıvan ayrıca, Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu kapsamındaki özel kuruluşların 2013 yılındaki 550 bin olan istihdamını yüzde 5,3'lük bir artışla 580 bine çıkardığını ifade etti.

YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET AZALDI

2005 yılında 136 olan yabancı sermaye paylı kuruluş sayısının 2009 yılına kadar istikrarlı bir şekilde artarak 153'e çıktığını belirten Bahçıvan, “O tarihten bu yana da her yıl düşüş göstererek 2014 yılında 126'ya gerilemiştir. Bu gerileme herkesin üzerinde hassasiyetle durması, nedenlerini araştırması gereken önemli bir konu. Sayısındaki önemli azalmaya karşın, yabancı sermaye paylı kuruluşların, temel göstergelerde 500 büyük içindeki payını korudukları görülüyor. Örneğin 2014 yılında İSO 500 kapsamındaki 126 yabancı sermaye paylı kuruluşun toplam üretimden satışlar içindeki payı geçen yıla göre yüzde 1,1 puan artarak yüzde 29,6 olmuştur.” dedi.


ZAMAN
<< Önceki Haber Türkiye borç batağından çıkamıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER