Dolar 6,25 TL olacak!

Türkiye gibi faizi yüksek ülkelere yatırım yaparak para kazanan fonların idarecileri, Türk Lirası'nın 2019 yılında da değer kaybetmeye devam edeceğinde hem fikir. Fon müdürleri TL'nin niçin değer kaybetmeye devam edeceğini de açıkladı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına ara vermesi Türkiye hariç Brezilya ve Güney Afrika gibi muadili diğer ülkelerin paralarına değer kazandırdı.

Berat Albayrak'tan şiveli dolar konuşması: Gara gara düşünüyorlar

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) yatırım yapan fonların yöneticileri ile bir anket yaptı. 

Anketten çıkan sonuca göre GOÜ para birimleri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışına ara vermesi sayesinde dolar karşısında değer kazanıyor. Ancak Türk Lirası 2019'un ilk üç ayında yüzde 6 eridi. 

Anketi yorumlayanlar Türkiye için “bahtsız” nitelemesini yaptı. 

TÜRKİYE HARİÇ DİĞERLERİ PARLIYOR
 
Absa Capital stratejisti Mike Keenan’a göre, yüksek faiz vadeden GOÜ döviz kurları umut veriyor, ancak bu umut Türkiye için geçerli değil. 

2019’da Güney Afrika Cumhuriyeti (GAC) randı dolara karşı yatay seyretmesi beklenirken, Brezilya realinin yüzde 4,3 değer kazanması tahmin ediliyor. 


4 Nisan itibarıyla ABD Doları, 5,60 TL seviyesinin üzerine çıktı. TL'nin üç aylık kaybı yüzde 6.
 
HEDEF VERDİLER: DOLAR 6,25 TL OLACAK

Türkiye iyimser GOP senaryolarından istifade edemeyecek. Reuters anketine katılan fon müdürleri, doların TL’ye mukabil bir yılda yüzde 11 değer kazanacağını söyledi. 

Ankete katılan isimler dolar için 6,25 TL hedefini de telaffuz etti. Gerekçe olarak seçim sonrası artan belirsizlik, ABD ile tırmanan S-400 füze krizi ve işsizliğin artması gibi sebepler sıralandı.

Reuters’e göre, TL bu hafta dolara karşı yüzde 0,5 değer kaybederken, yatırımcılar arasında 2018’de yüzde 40 değer kaybına sebep olan felakatlerin tekrarlanacağı korkusu yerleşiyor.

AB DURGUNLUĞA GİRİNCE İHRACAT ARTIŞI DURDU

DBS Economics & Strategy tarafından yazılan bir raporda, “AB yatırımcıları Türkiye’de artan ekonomik sıkıntı ve finansal piyasa türbülansından kaygılı. Türkiye AB üyesi olmasa da AB’deki ekonomik durgunluk (resesyon) bu pazara ihracat yapan şirketlerin performansını bozmaya yetti.” ifadesi kullanıldı.

Mart ayı ihracat rakamları bu tespitleri teyit eder nitelikte. Türkiye’nin ihracatı mart ayında sadece yüzde 0,5 arttı. İhracatın lokomotifi otomotiv üç aylık düşüş sürdü. 

Otomotiv ihracatı mart ayında yüzde 8,7 azaldı. Hazır giyim ihracatı da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yerinde saydı.  

<< Önceki Haber Dolar 6,25 TL olacak! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER