'Türkiye artık dostumuz da değil, düşmanımız da değil'

ABD dış politikasına yön veren kuruluştan ağır rapor!.. Başlıktaki sözlerin yer aldığı raporda ayrıca, “Türkiye, birçok alanda ABD’nin rakibi ve muhalifi. ABD, Suriye’de YPG ile çalışmaya devam etmeli” deniliyor.

SHABER3.COM

ABD'nin en etkili düşünce kuruluşlarından olan ve Amerikan dış politikasının şekillenmesinde büyük rol oynayan The Council of Foreign Relations (CFR) – Dış İlişkiler Konseyi- tarafından 13 Kasım'da hazırlanan “Ne Dost Ne Düşman / ABD-Türkiye İlişkilerinin Geleceği” başlıklı raporda dikkat çeken ifadeler kullanıldı.

Steven A. Cook tarafından kaleme alınan ve Washington'ın Türkiye'ye bakışına dair ipuçları veren 28 sayfalık raporda kullanılan ifadeler ise şöyle:

“TÜRKİYE, ABD'NİN MUHALİFİ”
 İki ülkenin geçmişteki ittifakı, gelecekte de ortak olacakları anlamına gelmez. Son 30 yılda küresel, Amerikan ve Türk siyasetlerindeki dönüşümler ilişkilerin yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor.

Amerikan politikasını bugün şekillendiren ya da geçmişte şekillendirmiş olan birçok kişi, Türkiye'yi stratejik ortak ve istikrarın çapası olarak değerlendirse de bu yaklaşımın temeli güçlü değil. İki ülkenin çıkarları ve değerleri ortak değil.

 İkili ilişkileri, karşıt duygular ve güvensizlik şekillendiriyor.

 Stratejik ilişkiler bitti. Hatta bunun da ötesinde iki ülke arasındaki işbirliği kısıtlı ve belirli koşullara bağlı olmalı. Siyaseti belirleyenler Türkiye'yi ABD'nin ne bir dostu ne de bir düşmanı olarak görmeli. Türkiye, birçok alanda ABD'nin rakibi ve muhalifi.

 Bunu uygulamaya dökmek için ABD, İncirlik Hava Üssü'ne alternatif yaratmalı, Türkiye'yi F-35 projesinden çıkarmalı ve Suriye'deki hedeflerini gerçekleştirmesi için YPG ile çalışmaya devam etmeli.

Türkiye ile ABD arasındaki farklılıkların listesi çok uzun. İlk ve en önemlisi ise Ankara'nın (Türkiye'nin) Rusya'dan S-400 hava savuma sistemi alma niyeti.

İdlib için yapılan anlaşma Rusya'nın Türkiye'yi Batı'dan uzaklaştırma ve transatlantik ittifakı zayıflatma stratejisi.

Türk liderleri, stratejik ittifak yerine kendi siyasi, diplomatik ve askeri etkisini yükseğe çıkarabilecek bölgesel konum peşinde.

 İlk olarak Amerikalı siyasetçiler iki ülkenin müttefiklikten hasımlığa geçtiğini kabul etmeli. Amerikalılar ve Türkler ulusal çıkar ve önceliklerini farklı görüyor.

 ABD, İncirlik için seçenekler oluşturmalı. İncirlik, IŞİD'e karşı savaşta en önemli üstü. Kıbrıs (Rum Kesimi), Yunanistan, Ürdün, Romanya ve Irak'taki üslere erişimi artırılmalı.


ABD, Türkiye'nin YPG ile askeri bağlarını kesme talebini kabul etmemeli. Bu grup, IŞİD'le savaşta etkili oldu. ABD için Türkiye ile çalışmaktan daha tercih edilir oldu. Başka bir seçeneği yok. Gelecekte Amerikan politikası Türkiye'nin ne bir düşman ne de bir dost olduğu gerçeği üzerine şekillenmeli.
<< Önceki Haber 'Türkiye artık dostumuz da değil, düşmanımız da değil' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER