"Türkiye acilen demokratik bir anayasaya sahip olmalı"



Türkiye'nin acilen demokratik bir anayasaya sahip olması gerektiğini belirten Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep milletvekili adayı Osman Demirci, "Bütün tarihsel sürece damgasını vuran 'tek millet-tek mezhep' anlayışı hâlâ hüküm sürüyor. Bizler, Türkiye halkları olarak, inançları, dilleri, farklılıkları yok sayan, doğanın yağmalanmasına izin veren bir darbe anayasasına mahkum değiliz." dedi.

Şehitkamil ilçesindeki Kocatepe Mahallesi'nde 1 Kasım seçimleri nedeniyle düzenlenen toplantıda vatandaşla buluşan Demirci, "HDP, Türkiye'nin çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı, çok dilli yapısına uygun yeni bir 'toplumsal sözleşme' ihtiyacını ertelenemez temel bir politik görev olarak kabul etmektedir. HDP, eşitlikçi, cinsiyet özgürlükçü, sosyal, ekolojik ve demokratik bir anayasayı yapmak için tüm gücüyle çalışacaktır." diye konuştu.

HDP'nin öngördüğü anayasa hakkında da bilgi veren Demirci, "Eşit yurttaşlık temelinde din, inanç ve vicdan özgürlüğü ile ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel, bütün temel hak ve özgürlükleri güvenceye kavuşturan, ekolojik, doğal varlıkların ve hayvanların korunmasını esas alan bir anayasa olacak." ifadelerini kullandı.

HDP'nin başkanlık sistemine açıkça karşı olduğunu da dile getiren Demirci, "Yeni anayasada barış hakkı, hakikat hakkı, sendika kurma hakkı, grev ve toplu sözleşme hakkı, sosyal güvenlik hakkı, temel gelir hakkı, konut hakkı, engelli hakları, temiz suya ve yeterli gıdaya erişim hakkı, vicdani red hakkı, kültürel kimlik hakkı, anadilini kullanma hakkı, eğitim ve öğrenim hakkı, bilgi edinme hakkı, adil yargılanma hakkı, çocuk hakları, yaşlı hakları, hayvan hakları ile düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, basın özgürlüğünü garanti altına alan hükümler yer alacak." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber "Türkiye acilen demokratik bir anayasaya sahip olmalı" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER