Türkiye ABD'de tuttuğu altınlarını sessiz sedasız geri getirmiş

Türkiye’nin altın stokladığına ilişkin veriler bir süredir medyada da yer bulurken Hürriyet yazarı Uğur Gürses bugüne kadar altın rezervlerini ABD ve İngiltere’de stoklayan Türkiye’nin önemli bir pozisyon değişikliğine gittiğini belirtti

SHABER3.COM

Merkez Bankası’nın yıllık faaliyet raporunu inceleyen Gürses, Türkiye’nin ABD’deki altın rezervlerinin tamamını İngiltere ve yurtiçine taşıdığını kaydetti.

Gürses'in yazısından ilgili bölüm şöyle:

‘Merkez Bankası’nın altın rezervlerini tuttuğu çeşitli merkezler arasında çok uzun süredir ABD Merkez Bankası Fed de vardı. Banka, 2017’de ABD Merkez Bankası Fed’de bulunan 28.6 ton altını tamamen sıfırlamış. Sıfırlama, bu altınları Fed’den alıp Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ve Britanya Merkez Bankası’na (BOE) çekerek olmuş. Çok açık ki; ABD ile olan “diplomatik kriz”, Suriye’ye yapılacak askeri operasyonun olası devam senaryoları üzerine bu karar alınmış olmalı.’

Gürses altın rezervlerinin ABD’den çıkarılmasına ilişkin Suriye’deki gelişmeleri gerekçe gösterirken, bankacılık sektöründe uzun süredir Zarrab davası nedeniyle ABD Hazinesi’nin Halk Bankası ve Türkiye’ye yüklü miktarda ceza kesilebileceği beklentisi hakim.

Bu da, söz konusu taşımanın, Türkiye’nin olası bir ceza halinde nakit altın varlıklarına el konmaması için aldığı olası bir tedbir olarak da yorumlanabileceğini gösteriyor. Resmi rakamlara göre Türkiye’nin 2017 sonunda 564 ton olan altın rezervlerinin yüzde 66.5’i  İngitere Merkez Bankası’nda yüzde 3.3’ü İsviçre’de, kalan yüzde 24.5’lik bölümü ise yurtiçinde tutuluyor.
<< Önceki Haber Türkiye ABD'de tuttuğu altınlarını sessiz sedasız... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER