"Türkiye, AB’ye 3000 yılından önce giremez"

İngiltere’nin Brüksel ile yolunu ayırıp ayırmayacağına karar vereceği referandum öncesinde Türkiye tartışmaları ön plana çıktı. Cameron, ‘Türk korkusunun’ yersiz olduğunu savunarak Türkiye’nin AB’ye bu hızla ancak 3000 yılında girebileceğini söyledi.

"Türkiye, AB’ye 3000 yılından önce giremez"

Video: Arşiv

23 Haziran’da yapılacak referandumla AB üyeliğine devam edip etmeyeceğini oylayacak İngiltere’de ayrılma taraftarları, Türkiye’nin AB üyesi olma ihtimalini kampanyalarının odağına oturttu. Türkiye’nin birkaç yıl içinde AB’ye üye olacağını ve sonrasında Türklerin İngiltere’ye akacağını savunarak destek bulmaya çalışan Brüksel karşıtlarına Başbakan David Cameron cevap verdi. Birlik üyesi olarak devam edilmesi halinde İngiltere’nin veto hakkına sahip olmayı sürdüreceğine dikkat çeken İngiltere Başbakanı, “Bu ilerleme hızıyla AB’ye muhtemelen ancak 3000 yılında girebilirler.” sözleriye Ankara’nın üyeliğinin çok uzak bir gelecekte mümkün olacağını savundu.

Türkler, güvenliği tehdit edecek

‘Brexit’ olarak bilinen AB’den ayrılmayı savunan kampta başı çeken ‘Ayrılığa Oy Ver’ isimli organizasyon ile Adalet Bakanı  Michael Gove tarafından yayınlanan ortak bir bildiride Türkiye’nin AB’ye girmesinin ardından Türk vatandaşlarının İngiltere için ‘güvenlik tehdidi’ oluşturacağı iddia edildi. Türkler arasındaki ‘daha yüksek suç ve daha fazla silah sahibi olma oranları’ bu tehdidin gerekçesi olarak gösterildi. Kampanya tarafından hazırlanan bir afişte ise bir AB pasaportu İngiltere’ye açılan bir kapı olar atasvir edildi ve “Türkiye (nüfusu 76 milyon) AB’ye katılıyor.  Ayrılığa Oy Ver ve kontrolü geri al.” denildi.

‘Üyeliği engelleyemeyiz’

AB karşıtı cephenin Türkiye korkusunu kışkırtmaya çalışması, AB üyeliğinin devamından yana olanların tepkisini çekti. İngiliz ITV kanalına konuşan Başbakan Cameron, Türkiye’nin üyelik aşamasına gelmesinin on yıllar alacağını, süreç bu aşamaya varsa bile her üye ülkenin üyeliği veto etme hakkı bulunacağını söyledi. Guardian gazetesine göre, Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu’nun eski başkanı Trevor Phillips ise AB karşıtlarının tavrını ‘umutsuz bir taktik’ olarak niteleyerek onları ‘önyargıları tahrik etmekle’ suçladı. “İngiltere’de yaşayan yasalara riayet eden ve çalışkan geniş Türk toplumu bunu duyunca ne hisseder hayal bile edemiyorum.” ifadelerini kullandı.

Brexit yanlıları, Cameron’un ‘veto kartı elimizde’ açıklamasını da eleştirerek İngiliz Başbakan’ın geçmiş yıllarda yaptığı Türkiye’nin AB üyeliğine destek açıklamalarını hatırlattı. Brüksel ile Ankara arasında varılan mülteci anlaşması nedeniyle üye ülkelerin Türkiye’nin üyeliğini veto etme gücü olmadığını savundu.

İngiliz Büyükelçi ve Kalın arasında ‘saçma makale’ diyaloğu

Brexit tartışmalarının devam ettiği İngiltere’de ‘Sunday Express’ isimli tabloid gazete, ‘12 milyon Türk İngiltere’ye geleceğini söyledi’ manşetiyla çıktı. AB’den ayrılma yanlısı gazete, Türkiye’de 27 ilde yaptıkları ankete katılanların yüzde 16’sının Türkiye’ AB’ye üye olunca İngiltere’te taşınmayı düşündüklerini iddia etti. Sansasyonel haberleriyle bilinen gazetenin bu manşetini Twitter hesabından paylaşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “İngiliz gazete “Vize kalkarsa 12 milyon Türk gelecek” demiş. Bin yıllık Türk korkusu. Korkmayın, bi şey yapmıcaz.” sözlerini kullandı. Bunun üzerine Kalın’a cevap veren İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, “Saçma makale. Ancak İngiltere’nin görüşlerini, kimi Türk yayınlarının ülkelerini temsil ettiğinden daha fazla temsil etmiyor.” dedi Bunun üzerine Kalın da “Kesinlikle. Ben de bu yüzden gülüp geçtim. Ciddiye almadım.” cevabını verdi.
<< Önceki Haber "Türkiye, AB’ye 3000 yılından önce giremez" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER