İzmir tarihi boyunca böyle bir kalabalık görmedi

İzmir'de 11. Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni’ne üç günde rekor katılım oldu.

İzmir tarihi boyunca böyle bir kalabalık görmedi

  • 11. Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni’ne üç günde 2 milyon 500 bin kişi katıldı
  • Vatandaşlar şölene katılmak için tren kiraladı
  • Türkçe Olimpiyatları halkın gönlüne taht kurdu
Uluslararası Türkçe Öğretim Derneği (TÜRKÇEDER) ve İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi’nin (İZDİM) düzenlediği 11. Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni’ne üç günde rekor katılım oldu.

Şölene sadece İzmirliler değil Ege Bölgesi’ndeki diğer illerden de akın eden vatandaşlar, 140 ülkeden gelen 2 bin öğrenci ile kucaklaştı. Uşak ve Denizli’den trenler kaldırılırken birçok ilden yüzlerce otobüs, Kültürpark’a ziyaretçi taşıdı. İzmir'de trafik durma noktasına geldi. Üç günün sonunda şölene katılımın 2 milyon 500 bin kişi  olduğu açıklandı. Şöleni değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Tek kelime ile özetleyecek olursak harika.” ifadesini kullandı.

Organizasyon Komitesi üyelerinden, eski Bakan Işılay Saygın, “Türkçe Olimpiyatları halkın gönlüne taht kurdu.” yorumunu yaptı. İZDİM Başkan Vekili Mustafa Acar, Afrika nerede diye sorduğunuzda 100 metre ilerinizde, Avustralya nerede diye sorulduğunda 200 metre ilerinizde diyorlar. Dünya hiç bu kadar yakın ve iç içe olmamıştı.” diye konuştu.

24-26 Mayıs tarihlerinde Kültürpark’ ta gerçekleştirilen kültür şöleninin resmi açılışı cuma günü 17.30’da yapıldı. Ancak saat 11.00’de kapılarını vatandaşlara açan şölen, birkaç saat gibi kısa sürede 250 bin ziyaretçiye ulaştı. 3 günün sonundaki toplam ziyaretçi sayısı ise 2 milyon 500 bin’di. Açık hava tiyatrosunda yapılan protokol açılışına ise 16 bakan, üst düzey bürokrat ve çok sayıda davetli katıldı. Egelileri kendine hayran bırakan kültür şöleninin, üç gününü değerlendiren İZDİM Başkan Vekili Mustafa Acar, “İzmir’de sevgiye, barışa, hoşgörüye çok büyük bir adım atıldı. İzmir fuar tarihi boyunca böyle bir kalabalık görmedi.” ifadelerini kullandı. İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret AŞ (İZFAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karatay da 82 yıllık fuar deneyimleri olduğunu hatırlatarak, “Şölen, kültürler arası alışverişe vesile oldu. Güzel dostluklar kuruldu. Ben bile burada birçok ülkeyle tanıştım. Buraya gelen öğrenciler sanki onların ülkesine gitmişsiniz gibi size davranıyorlar.” yorumunu yaptı.
<< Önceki Haber İzmir tarihi boyunca böyle bir kalabalık görmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER