Türk okulunun matematik sınavına büyük rağbet


Romanya'da Türk okullarının 19. kez düzenlediği ulusal matematik yarışması 46 bin öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. İkinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar öğrencilerin matematik bilgisi ve muhakeme gücünün test edildiği imtihanda başarılı olanlar, Türk okullarında burslu okumak dahil birçok dalda ödüllendiriliyor.

Romanya'da eğitimde bir marka haline gelen Lumina Eğitim Kurumları'na rağbet her geçen gün artıyor. Bu sene 19.'su yapılan LuminaMath matematik seviye tespit sınavına ülkenin 41 vilayetinden 46 bin öğrenci başvurdu. Ülke genelinde 152 sınav merkezinde aynı anda düzenlenen yarışmada, ikinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar öğrenciler matematik bilgilerini ve mantık güçlerini yarıştırdı. Romanya Milli Eğitim Bakanlığı ve illerin milli eğitim müdürlükleriyle işbirliği halinde düzenlenen sınavda öğrenciler, ilk sıralarda yer alarak Türk okullarını burslu kazanmak için ter döktü.

Öğrencilerin heyecanları yüzlerine yansıdı. Öğrenciler, sınav başlangıcından sonuna kadar sükunet ve ciddiyet içinde soruları cevaplamaya çalıştı. Bazı soruların, öğrencileri zorladığı görüldü. Kimi öğrenciler sorular üzerine uzun uzun düşünürken kimisi farklı tepkiler verdi.

Öğrenciler sınıfta terlerken veliler aynı heyecanı okul bahçesinde yaşadı. Sınav sonrası çocuklar, izlenimlerini anne babalarıyla paylaştı. Öğrenciler zor sorulardan yakınsa da edindikleri tecrübeden mutlu oldu. Bir öğrenci, "Annemle çalışmıştım. Ama çalışmadığım yerlerden de çıktı. Yine de iyi geçti. İyi not alacağımdan ümitliyim." dedi. Bir öğrenci ise "Bence her şey iyiydi. Evet bazı problemler gerçekten zordu, ama iyi sonuç için yeterli doğru cevabım var." şeklinde konuştu.

Veliler ise çocukların kazandığı sınav tecrübesine vurgu yaptı. Bir anne, "Bu yönde ilerlemek isteyen, kendini geliştirmek isteyen çocuklar için çok güzel bir imtihan. Çok iyi bir fikir. Organizatörleri kutlarım." dedi. Avluda oğlunu karşılayan bir baba ise "İyi bir imtihan, oğlumun ilgisini çeken bir imtihan. Böyle imtihanlarla tecrübe kazanması bizim için en önemli." şeklinde konuştu.

Oldukça kapsamlı ve iyi organize edilmiş imtihan için Türk okullarıyla işbirliği yapmaktan Romen devlet okulu yöneticileri de memnun olduklarını belirtti.

LuminaMath sınavının kendi okullarında yapılmasında büyük onur ve sevinç yaşadığını söyleyen Bükreş 149 numaralı okulun müdiresi Florentina Enea "Bu sene ilk defa okulumuzda yapılan bu organizasyondan çok onur duyduk. Ancak Türk okulu ile yaklaşık 2 senedir Türkçe dersleri için ortaklığımız bulunmakta. Okulumuzda bugün yaklaşık 300 öğrenci 11 sınıfta LuminaMath sınavına giriyor. Kendi okulumuzdan da öğrencilerimiz bu sınava girdi. Umarım tüm öğrenciler istedikleri sonuçları alırlar." dedi.

Zorlu sınav sonunda tüm öğrencilere katılım sertifikası verildi. Sonuçları hafta içinde açıklanacak imtihanın sınıf bazında ilk ona girenlere, Türk okullarında burslu okumak ya da İstanbul'a seyahat dahil bir çok ödül veriliyor.

Lumina Eğitim Kurumları'nın Romanya'daki yirmi birinci hizmet yılında 3 bin 300 öğrencisi bulunuyor. 5 farklı vilayetteki 10 okulda burslu eğitim görmek için Lumina Math matematik yarışmasına her yıl binlerce öğrenci katılıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Türk okulunun matematik sınavına büyük rağbet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER