Türk Lirası’nda değer kaybı yeniden hızlandı

Türk Lirası’nın döviz kuru karşısındaki değer kaybı yeniden hızlandı. Dövizin yükselişinde, Enflasyon rakamlarının beklentilerin oldukça üzerinde açıklanması ve ABD tahvil faizindeki yükseliş ile gelişmekte olan ülke para birimlerinin düşüşü etkili oldu.

SHABER3.COM




Türk Lirası’ndaki değer kaybı günlük bazda yüzde 2.40’ı aştı. Dolar 6.20 seviyelerini test etti. Türkiye’nin beş yıllık CDS primi ise 413,89 puana yükseldi.

Paraanaliz’in haberine göre, Türkiye 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi 13 Eylül’den bu yana ilk kez yüzde 20 seviyesini aştı. 10 yıllıkların faizler 67 baz puan artıda ve yüzde 20.06 seviyesinde. İki yıl vadelilerin faizi günlük işlemlerde 32 baz puan artarak yüzde 26.38 seviyesinde bulunuyor.

ABD 10 yıllık tahvil faizinin Temmuz 2011’den bu yana en yüksek seviyeye çıkması da bugün gelişen ülke para birimlerine baskı yapıyor. Bugün çoğu gelişen ülke para birimi dolar karşısında değer kaybediyor. Güney Kore Won’u ve Tayland Bahtı’nda değer kaybı yüzde 1’in üzerinde.

Yatırımcılar, Londra ve New York’ta işlem gören Türkiye hisse exchange traded fonlarında (ETF) Çarşamba günü 17.3 milyon dolarlık alım yaparak 17 Ağustos’tan bu yana en büyük girişi gerçekleştirdi.

New York’ta işlem gören iShares MSCI Turkey ETF’sine söz konusu dönemde 6.97 milyon dolarlık giriş olurken Londra’da işlem gören iShares MSCI UCIT Turkey ETF’sine 7.95 milyon sterlinlik (10.3 milyon dolar) giriş gerçekleşti.

Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi dün günü yüzde 1 düşüşle kapatırken bugün de yüzde 1.55’lik gerileme ile 95.682 seviyesinden işlem gördü.
<< Önceki Haber Türk Lirası’nda değer kaybı yeniden hızlandı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER