Türk lirası değer kaybedince Bulgarlar Edirne’ye akın etti...

Son dönemde Türk lirasında görülen değer kaybı, Bulgar vatandaşlarına yaradı. Özellikle sınıra yakın Kırcali ve Haskovo şehrinde ikamet edenler, günlük alışveriş için Edirne’yi tercih etmeye başladı.

SHABER3.COM



Edirne’deki tarihi Kapalı Çarşı’da yada pazar yerleri ve alışveriş merkezlerinde Bulgaristanlı müşterilere rastlamak sıradan bir hal aldı. Özellikle son dönemde dövizin aşırı değerlenmesi, Edirne’yi komşu ülke vatandaşlarının gözdesi yaptı. Yabancı para karşısında ucuz kalan Türk malları, yabancı müşterileri cezbediyor.

Edirne’de esnaflık yapan Bulgaristan göçmeni Bekir Yıldız, hemşehrilerinin yanı sıra, Yunanistan’ın sınır bölgesine yakın beldelerden çok sayıda yeni müşteri edinmiş. Bulgar haber sitesi kardjali.bgvesti.net’e konuşan Yıldız, her iki komşudan Edirne’ye düzenlenen günübirlik alışveriş turlarıyla şehrin canlandığını vurguluyor.
EDİRNE YERLİ TURİSTİN DE UĞRAK YERİ

Edirne, yabancının değil yerli turistin de akın ettiği başlıca şehirlerden. Yabancı para karşısında elindeki eriyen Türk vatandaşları, yurt dışına çıkmak yerine memleket içinde seyahat etmeyi tercih ediyor. İç turizmde Edirne, tarihi mekanlarıyla vatandaşın başlıca tercihleri arasında. Bu durum Edirne esnafını ayrıca memnun ediyor.
BULGAR VATANDAŞLIĞINA İLGİ ARTIYOR

Türkiye’de her geçen gün hissedilen ekonomik durgunluk, Balkan kökenli vatandaşları eski topraklara yönlendiriyor. Aslen Kırcali şehrinden olan Bekir Yıldız da, Bulgar vatandaşlığına geçme hazırlığı yapanlardan. Esnaf Yıldız bu tercihin sebebini kardjali.bgvesti.net sitesine şu sözlerle anlatıyor: ‘’Annem bana hamile iken 1951’de Türkiye’ye göçmüşler. Aile köklerimin olduğu ülkeyle bağlarımı yeniden kurmak istiyorum.’’
KIRCALİ’DE KAZAN, EDİRNE’DE HARCA

Şu günlerde 100 bulgar levası, 258 liraya tekabül ediyor. Bulgar parasının değerlenmesi, bazı göçmenleri Bulgaristan’da çalışmaya itiyor. kardjali.bgvesti.net’in araştırmalarına göre, Kırcali’ye çalışmak için gelen çifte vatandaşlığa sahip göçmenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu durum, Kırcali’de iş yapan firmalar için de avantaj. Firmalar yokluğunu çektikleri vasıflı işçi problemini bu tür göçmenlerle çözüyor. Tatminkar maaş alan göçmen işçiler ise, kazandıklarını Edirne’de harcayarak karına kar katıyor.
<< Önceki Haber Türk lirası değer kaybedince Bulgarlar Edirne’ye akın... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER