'Türk akımı değil Rus akımı'

Makina Mühendisleri Odası Enerji Grup Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Rusya ile yapılan ‘Türk Akımı’ anlaşmasından Türkiye’den çok Rusya’nın çıkar sağlayacağını söyledi

samanyoluhaber.com

Rusya'nın doğalgazını Karadeniz üzerinden Türkiye'ye taşıyacak olan Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi imzalandı. Alınan bilgiye göre projenin birinci hattının 2019 yılına kadar tamamlanması söz konusu. Birinci hattın deniz kısmındaki bölüme Rusya, kara kısmına ise Türkiye'nin sahip olacağı öğrenildi. İkinci hat ise belirlenecek ortak şirketin olacak. Öte yandan projeyle birlikte Rusya'nın Türkiye'ye sattığı doğalgazın da ucuzlaması söz konusu.

Rusya'nın güvenliği için...
 
Birgün Gazetesi'nde yer alan habere göre özellikle hükümet yanlısı çevreler tarafından Türkiye'nin büyük başarısı olarak lanse edilen projeye tepkiler de gecikmedi. Birgün'e konuşan Makina Mühendisleri Odası Enerji Grup Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Türkiye ile Rusya arasında varılan kararın hukuki anlamda ne tür bir metin olduğunun henüz kamuoyuyla paylaşılmadığını söyledi. MMO olarak projenin Türk Akımı olarak lanse edilmesine karşı olduklarını belirten Türkyılmaz, "Bu sözde Türk Akımı'dır. Türkiyeyle çok alakası yok. Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını ülkenin ufak bir bölgesi olan Trakya'ya getirerek karşılamak mantıklı değil. Amaç Rusya'nın Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan güzergâhından giderek Türkiye'ye temin ettiği gazı doğru doğrudan ihraç etmesi. Yani bu durum açıkça Rusya'nın satış güvenliğini sağlamak açısından düşünülmüş bir proje" şeklinde konuştu.

'Türkiye'nin çıkarına değil'

Bunun yanında projenin çok pahalı olduğunu da belirten Türkyılmaz, boru hattının Samsun üzerinden değil de Trakya üzerinden Türkiye'ye ulaştırılmasının Türkiye'nin çıkarlarını korumamak olduğunu savundu. Türkiye'nin tek misyonunun Rus gazının iletilmesi olduğuna işaret eden Türkyılmaz, Avrupa pazarına sunulması öngörülen gazın satış ve pazarlamasında henüz belirsizlik olduğunu belirtti.

Batı'ya mesaj verilmek isteniyor

Süreci Türkiye-Rusya flörtü olarak yorumlayan Türkyılmaz, yapılan anlaşmayla Türkiye'nin ABD ve Batı'ya karşı 'Siz bize ters giderseniz biz de Rusya'yla işbirliği yaparız' mesajı vermek istediğini belirtti. Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini geliştirmesinde sıkıntı olmadığını da vurgulayan Türkyılmaz, "Bunun sadece bir tarafın lehine proje gibi gösteriliyor olması doğru değil. Bu açıkçası Rusya'nın ürettiği gazını daha güvenli şartlarda satabilmesi için öngörülmüş bir proje. Rusya'nın, gazını Yunanistan üstünden Adriyatik'e ve belki İtalya'ya ulaştırma niyeti var. Türkiye'nin bir geçiş ülkesi olarak kullanılması söz konusu. Geçiş ülkesi olmak bir avantaj değil, dezavantaj olabilir diye düşünüyorum" dedi.

******

İnşaat 2018’de başlayacak

Rus enerji şirketi Gazprom’un İcra Komitesi Başkanı Aleksey Miller, Türkiye ile Rusya arasında yapılacak olan doğalgaz boru hattı projesinde inşaatın 2018’de başlayacağını bildirdi

Rus devlet kanalı Rossiya 24’e konuşan Miller, projenin Kuzey Akım 2 projesiyle rekabet etmeyeceğini vurgulayarak, “İki projenin hedef pazarları tamamıyla ayrı ve Kuzey Akım 2 projesinde hedeflenen hacim Türk Akımı’ndan çok daha fazla” değerlendirmesinde bulundu. İki hat üzerinden yıllık 31,5 milyar metreküp kapasiteli olması planlanan projede birinci hattın Türkiye’ye, ikinci hattın ise Avrupa’ya Rus doğalgazını taşıması öngörülüyor.

Birgün
<< Önceki Haber 'Türk akımı değil Rus akımı' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER