Türk akademisyenlere kısıtlama bilimsel ilişkilere zarar veriyor

Türkiye’de darbe girişimini bahane edilerek başlatılan cadı avı ve yurt dışı yasağı uluslararası bilimsel ilişkileri etkilemeye başladı.

Türk akademisyenlere kısıtlama bilimsel ilişkilere zarar veriyor


Hamburg’da düzenlenen Dünya Matematik Didaktik (Eğitim Bilimi) Kongresi’ne müracaat eden 100 Türk akademisyenden sadece 15’i katılabildi. Hamburg’da Eylül ayında yapılacak olan Türkoloji Günü için daha önce yapılan müracaatlar ise son sürat iptal edilmeye başladı.

Hamburg Başbakan Yardımcısı, Bilim, Araştırma ve Eşitlik Bakanı Katharina Fegebank (Yeşiller) yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Hamburg Üniversitelerinin Türkiye’deki akademisyenler, üniversiteler ve üniversiteler gibi bilimsel çalışma yapan kurumlar ile farklı ve yoğun ilişkileri var. Ben bu ilişkilerin ağır hasar görmesinden çok endişe duyuyorum. Eğer bilim insanları serbestçe hareket edemezse, akademik, bilimsel özgürlük alevi, ateşi boğulur, söner. Türk akademisyenlere yurt dışına çıkma yasağı getirilmesi her türlü uluslararası işbirliğini felce uğratabileceği gibi ortaklığın gelişmesine ve ilerlemesine engel olur. Ben gelişmelerle ilgili Hamburg Başkonsolosluğunu arayarak işbirliğimizin devam etmesi için özellikle bizimle ortaklık yapan yüksek okullar ve üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin sorunsuz olarak şehrimize gelebilmelerine ve geri dönmelerine imkan tanınması ricasında bulundum.  Bu hem Türk hem de Alman toplumunun çıkarına olur.”

Aralarında birçok alanda işbirliği bulunan, bilimsel çeşitli çalışmalar yapılan Türk ve Hamburg üniversitelerinin 28 Erasmus ortaklığı bulunuyor.
<< Önceki Haber Türk akademisyenlere kısıtlama bilimsel ilişkilere zarar... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER