Tüp bebekte gebelik ihtimalini yükselten tedavi Türkiye'de

Tüp bebekte gebelik ihtimalini yükselten tedavi Türkiye'de

İZMİR (CİHAN)- Tüp bebek uygulamasında başarılı olamayan anne adaylarının hamilelik ihtimalini yükselten "intralipid" tedavisi Türkiye'de de uygulanmaya başladı. Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Uzm. Dr. Hakan Özörnek, üç defa ve üzeri demesine rağmen bebek sahibi olamayan anne adaylarının, intralipid tedavisiyle gebelik ihtimalini arttırdıklarını açıkladı. ABD'de Prof. Dr. Carolyn Coulam ve ekibi tarafından geliştirilen yöntemin çok yeni ve özel bir tedavi olduğunu anlatan Özörnek, "Anneye bağışıklık sistemini düzenleyici ve dengeleyici özelliğe sahip, içerisinde yağ olan bir serum veriyoruz. İstanbul'da üç dört defa tüp bebek tedavisi görüp gebe kalamayan annelerin çoğu, bu yöntem sayesinde hamile kaldı." dedi.

Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) Ege Temsilcisi Erkan Doğan ve dernek üyeleriyle İzmir Su Hospital bünyesindeki Eurofertil Tüp Bebek Merkezi'nde biraraya gelen Uzm. Dr. Özörnek, gebelikle bağışıklık sisteminin birbiriyle etkileşim içerisinde olduğunu ifade etti. Bağışıklık sistemi düzensizliği yaşayan birçok kadının, sürekli düşük yaptığını ya da tüp bebek denemelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. Prof. Dr. Coulam ve ekibinin, bağışıklık sistemini düzenleyecek ve dengeleyecek bir tedavi geliştirdiğini anlatan Hakan Özörnek, "Bebeğin gen materyalinin yarısı babadan geliyor. Bu genler, anne vücuduna yabancıdır. Aslında annenin bu genleri atması, dolayısıyla her gebeliğin düşükle sonuçlanması lazım fakat gebelikte yabancı genler, bağışıklık sistemindeki hücreler tarafından görülmüyor. Biz tıpta bu duruma, bağışıklığın toleransı diyoruz. Annenin vücudu bu durumu tolere ettiği için dokuz ay sonra bebek, sağlıklı bir şekilde dünyaya geliyor. Toleransta oluşacak bir problem, tekrarlayan düşüğe ya da tüp bebek tedavisindeki başarısızlıklara neden olabiliyor. Pekiyi bu bağışıklık sistemindeki düzensizliği tekrar rayına koyabilir miyiz? Amerika'da Prof. Dr. Carolyn Coulam ve ekibi bu konu üzerinde çalışıyordu." dedi.

Coulam'ın dünyada üreme immünolojisi alanında çalışan önemli bilimadamları arasında yer aldığını ifade eden Özörnek, "Amerikalı bilim kadınının geliştirdiği yöntemde, bağışıklık sisteminde düzensizlik olan anne adaylarına uygulanan intralipid tedavisinin başarılı olduğu görüldü. Bu yöntemi, İstanbul ve İzmir'deki merkezlerimizde uyguluyoruz. Bu serum, bağışıklık sistemini dengeliyor ve düzenliyor. Serumu, tüp bebek tedavisini uygulayacağımız anne adaylarına embriyoyu transfer ettiğimiz gündenb bebeğin kalp atışını duyduğumuz ana kadar uyguluyoruz." dedi. Tedavinin çok yeni ve özel olduğunu, Almanya'da bir merkezde iki yıldır uygulandığını anlatan Özörnek, şunları söyledi: "2014'ten beri bu tedavi yöntemini uyguluyoruz. İstanbul'da üç dört denemeye rağmen gebe kalamayan anne adaylarının çoğunluğu, bu yeni yöntem sayesinde hamile kaldı. Bu tedaviyi, üç veya daha fazla tüp bebek başarısızlığı olan hastalarda uyguluyoruz. Tedavinin hiçbir yan etkisi yok. Sadece serum içerisinde soya ve yumurta olduğu için bu besinlere alerjisi olan hastalara uygulayamıyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Tüp bebekte gebelik ihtimalini yükselten tedavi Türkiye'de Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER