'Tüp bebek tedavisine uzun süre ara verilmemeli'


Op. Dr. Serkan Oral başarısız tüp bebek ve sonrası hakkında bilgi verdi. Tüp bebek tedavisini tekrar uygulanmak isteyen çiftlerin uzun süre tedaviye ara vermemesi tavsiyesinde bulunan Oral, "Hastanın yaşı ilerledikçe, yumurtada da genetik bozulmalara rastlanmaya başlanır. Herhangi bir başarı sağlanamayan ilk tüp bebek denemesinden sonra, ikinci tüp bebek tedavisi denenmek isteniyor ise, aradan geçen zaman en az 1 ay olmalıdır. Bir ay geçtikten sonra, 2. Tüp bebek denemelerine tekrar başlanmasında herhangi bir sakınca görülmez." dedi.

Tüp bebek hakkında bilgi veren Op. Dr. Serkan Oral, "Vücut hazırlığından çok, ruhsal hazırlığa gereksinim duyulan bu dönem içerisinde, çiftlerin en az hasar ile ve en az stres ile tedaviyi atlatmaları gerekir. Başarı sağlanamayan tüp bebek denemesinin ilk deneme olma olması halinde, çok fazla endişe yapmamak gerekir. Ancak diğer denemelerde de başarı sağlanamaması durumunda, birçok ve farklı testlerin yapılmasına gereksinim duyulur." dedi. Çocuk sahibi olmak isteyen eşlerin öncelikli olarak kromozom analizi, immünolojik araştırmalarının yapılması gerektiğini anlatan Oral, şunları dile getirdi:

"Çiftlerden herhangi birinde bir sorun ile karşılaşılması halinde, işte o zaman tüp bebek tedavisi neticesinde edinilen embriyolar transfer edilmeden önce çeşitli testlerden geçilmesi gerekir. Yumurtanın sağlanmasında ki en önemli unsurlardan birisi, embriyo kalitesini artırabilmek amacı ile hangi yolun izlenmesi gerektiğidir. Tabii ki seçilecek olan sperm de, en az sağlıklı yumurta kadar önem taşımaktadır. Sperm seçimi esnasında, bugünün şartları içerisinde kullanılmakta olan IMSI metodu kullanılabilir. Bütün bunlar 2. deneme için hamileliğe olumlu açıdan katkı sağlamaktadır. Bknz: http://www.serkanoral.com/basarisiz-tup-bebek-ve-sonrasi"

Diğer tedavilerde olduğu gibi, tüp bebek tedavisinde de her zaman için başarının sağlanabilme olasılığı pek mümkün olmadığını anlatan Oral, "Tüp bebekte sağlanmakta olan başarı oranlarını hesaplayabilmek amacı ile anne adayının yaşı en önemli etkenlerin içerisinde yer alır." ifadesini kullandı. Oral, açıklamasına şöyle devam etti:

"Yaşın artması ile beraber, başarı elde etme oranlarında düşüş olur. Başarısız tüp bebek tedavisinin en önemli sebeplerinden birisi, kadının yaşının fazla büyümüş olması ile beraber, yumurtalıklarda genetik bozuklukların meydana çıkmasıdır. Ancak genç çiftlerde dahi, her şey yolunda gitse bile hamileliklerinde başarısızlık ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu gibi durumların nedeni ise şuan için tam anlamı ile açıklanamamaktadır. Ancak tedavinin tekrar denenmesine ihtiyaç duyulabilir. Bu noktada asıl önemli olan konu, ilk denemeden sonra elde edilen başarısızlığının nedeninin araştırılması ve ikinci olarak gerçekleştirilecek olan deneme esnasında da daha dikkatli davranmaktır. Daha dikkatli bir şekilde araştırılarak gerçekleştirilen ikinci deneme sayesinde, hamileliğin meydana gelmesi gayet mümkün olabilir. Tüp bebek uygulamalarında gerçekleştirilmekte olan bütün denemeler, çiftleri her bakımdan olumlu veya olumsuz bir şekilde etkiler. Çiftler üzerinde meydana gelen en önemli etkisi ise ruhsal bakımdan çöküntü yaşamalarıdır. Tüp bebek denemelerinde hem çiftlerin, hem de doktorların en önemli hedefi ve isteği, tedavinin sağlıklı bir bebek ile neticelenmesinden ibarettir. Ancak sağlanmakta olan sonucun başarısız olmasından en çok etkilenen kişi, elbette ki anne adayı olmaktadır. Ruhsal çöküntünün dışında, çiftler hem fiziksel, hem de maddi bakımdan da etkilenmektedir."

Op. Dr. Serkan Oral, "Başarısız tüp bebek denemelerinden sonra en az 1 veya 2 ay süre ile ara verilmesi gerekmektedir. Anne adayının ruhsal açıdan kendini toparlayarak, kendisini tedaviye tekrar hazır hissetmesi gerekir. Yaşı genç olan ailelerde bu ara bir iki aya bile çıkabilir. Ancak 40 yaşından büyük olan insanlarda, boşu boşuna çok bekleyerek, gereksiz yere zaman kaybetmemek gerekir." uyarısında bulundu.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Tüp bebek tedavisine uzun süre ara verilmemeli' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER