Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi kurucusu olduğu iktidar partisinden veto yedi


Tunus'ta iktidardaki Nida Tunus Parti yönetimi arasında baş gösteren anlaşmazlık sonucu partinin kurucusu olan Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid Es-Sibsi ve oğlu Hafız Kaid es-Sibsi'ye "artık partiden elinizi çekin" denildi. Parti içindeki yöneticiler Es-Sibsi ve oğlu hakkında ihraç kararı aldı.

Arap Baharı'nın yaşandığı diğer Ortadoğu ülkelerine özellikle de Mısır'a örnek gösterilen Tunus siyasetinde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Özellikle Tunus'un, İhvan-Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketi olarak bilinen En-Nahda'nın lideri Raşid Gannuşi ve sol ve liberal yanlısı Nida Tunus Hareketi ile ortak çalışması, devrim sonrası ülkeye rahatlık getirmişti. 2011'deki 'Yasemin Devrimi'nden' sonra ilk seçimleri İhvan yanlısı Nahda kazanırken bundan yaklaşık iki yıl sonra gerçekleştirilen seçimleri ise Nida Tunus Hareketi almıştı. İki parti de birbirlerini kutlamış, bu durum dünya kamuoyunca takdirle karşılanmıştı. İktidardaki Nida Tunus Partisi'nin bugünlerde bölünmenin eşiğinde olduğu belirtildi. Partinin kurucu başkanı olan Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi ve yine kurucu üyesi olan oğlu Nida Tunus Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hafız Kaid es-Sibsi, parti yönetimi tarafından sert bir dille eleştirerek "artık partiden elinizi çekin" denildi. Parti kurucu üyelerinin çoğunluğunun onayladığı açıklamada, Cumhubaşkanı Es-Sibsi'nin, oğlu üzerinden partide hakimiyetini devam ettirmek istemesine karşı çıktıkları ifade edildi. Ayrıca Sibsi'nin oğlunu destekleyen parti yönetiminden olan kişilerin "fitne çıkardıkları" gerekçesiyle Hafız Kaid es-Sibsi ile birlikte ihraç edileceği de belirtildi.

Öte yandan partiden ihraç edileceğini öğrenen Cumhurbaşkanı'nın oğlunun yeni bir oluşum kurmak için harekete geçtiği aktarıldı. Nida Parti'sinden ayrılanların, yanlarında bir kısım milletvekillerini de götürecekleri ileri sürüldü. Sibsi'nin oğlunun bu planının gerçekleşmesi halinde Nida Tunus Partisi Cumhurbaşkanı Sibsi ve oğluna hükümeti teslim etmemek için İhvan yanlısı Nahda Hareketi ile koalisyon kuracağı iddia edildi.

SİBSİ'NİN OĞLU PARTİ TOPLANTISINI BASTI

Geçen hafta partinin yürütme kurulu, genel merkez binasında toplantı esnasındayken Genel Başkan Yardımcısı Sibsi ve beraberindeki bazı partililerle toplantı salonunu basmıştı. Bu olaydan sonra görüşmelerin iptal edildiği belirtilmiş ve tepkiler şöyle dile getirilmişti: "Bu hain saldırı, yürütme kurulu üyeler toplantısını engellemek isteyen partiye yabancı troller tarafından, Nida Tunus'a darbe yapmayı isteyen bazı parti yöneticilerinin isteğiyle gerçekleşmiştir."

TUNUS YAKALADIĞI BARIŞ ORTAMINDAN DOLAYI NOBEL ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLMÜŞTÜ

Yaklaşık bir ay önce Norveç'teki Nobel Komitesi, sürpriz bir karara imza atarak, 2015 Nobel Barış Ödülü'nü, Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'nün kazandığını açıklamıştı. Tunus'taki dört ayrı sivil toplum örgütünün oluşturduğu Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'nün, "2011'deki Yasemin Devrimi'nden sonra çoğulcu demokrasinin tesisi için yaptığı katkıdan ötürü" ödüle layık görüldüğü belirtilmişti.

Barış ödülünü alan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü "Tunus Genel İşçi Sendikası", "Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu", "İnsan Hakları Birliği" ve "Barolar Birliği"nden oluşuyor. Ayrıca bu dörtlünün, Tunus'ta farklı görüşlere sahip grupların bir araya gelmesinde arabulucu ve itici güç olduğu vurgulanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi kurucusu olduğu iktidar partisinden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER