Tüketici Hakları Derneği 'altın kutusunda' gıda dağıttı


Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, bir yıl içinde asgari ücretliye yüzde 12.8, emekli işçiye yüzde 8.18 zam yapılırken aynı tarihler arasında gıda maddelerinde yüzde yüze varan zam olduğunu söyledi. Bu duruma dikkat çekmek için Çakar, gıda maddelerini koydukları altın kutusunu sokakta halka dağıttı.

Çakar, Tüketici Hakları Derneği'nde Ocak 2014 ile Ocak 2015 sonu arasındaki dönemde gıda maddelerinde gerçekleşen zam ile ilgili bilgi verdi. Çakar gıda maddelerine yapılan zam ile çalışan asgari ücretliye yapılan zam arasında farkları şöyle açıkladı; "Ocak 2014 sonu ile Ocak 2015 sonu arasındaki dönemde, 26 gıda maddesinin fiyatı yüzde on ile yüzde 15 oranları arasında artmıştır. Dokuz çeşit gıda maddesinin fiyat artış oranı ise yüzde 15 ile yüzde 20 arasında olmuştur. Onbeş gıda maddesinin fiyatı yüzde 20 ile yüzde 30 arasında artmıştır. Sekiz gıda maddesinin fiyatı yüzde 30 ile yüzde 100 oranları arasında artmış, bir gıda maddesinin fiyatı ise yüzde 100'ün üzerinde artmıştır. Onsekiz temel mal ve hizmette fiyat artış oranı ise, yüzde 9.2 ile yüzde 28.3 arasında gerçekleşmiştir. Ocak 2015'de çalışan asgari ücretlinin maaşı yüzde 12.18 oranında artmış, emekli işçinin maaşı ise yüzde 8.16 oranında artmıştır. Tüm çalışan memurlar ile emekli memurlar ve emekli öğretmenlerin maaşları ise yüzde 3 oranında artmıştır."

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerinde Türkiye'de 14 milyon dolayında kişi açlık sınırında, Türk-iş'in verilerine göre bu rakamın 54 milyon dolayında olduğuna dikkat çeken Çakar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile Hükümetin bir an önce yanlış gıda ve tarım politikalarını terk etmeye çağırdı.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Çakar ve yönetim kurulu üyeleri, gıda maddelerine yapılan bu zamlara dikkat çekmek için kuruyemiş ve bakliyatları altın kutularına koydular. Ellerinde altın kutuları ile sokağa çıkan dernek yöneticileri vatandaşlara altın kutusunda kuruyemiş ikram etti. CİHAN
<< Önceki Haber Tüketici Hakları Derneği 'altın kutusunda' gıda dağıttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER