TÜBİTAK'ta 'yalan ifade skandalı'

TÜBİTAK'ta himmet parası toplandığı ve bu yolla terör örgütünün finanse edildiği iddiasıyla başlatılan dava Ankara Adliyesi'nde görülmeye başlandı.

TÜBİTAK'ta 'yalan ifade skandalı'

Anayasal Suçlara Karşı Suçlar Soruşturma Bürosu SavcıSerdar Coşkun tarafından hazırlanıp mahkemeye sunulan iddianame kapsamında 3'ü tutuklu 8 sanık bulunuyor. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın tek delili ise tanık beyanları. TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nde çalışan sanıklar, söz haklarındaki iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Mustafa Tatli, Sabah gazetesinin yaptığı ‘Tübitak'ın hayalet gemisi' adlı haberinden dolayı hiçbir sebep gösterilmeden işten çıkarıldığını, ertesi gün güvenlik görevlilerinin kendilerini gemiye almadığını ifade etti. Himmet adı altında kimseden para alıp vermediğini belirtti. Tatli, kendisiyle beraber işten çıkarılan 16 kişi bulunduğunu, bunlardan 4'ünün TÜBİTAK'ın hukuk birimi tarafından yönlendirilerek ve baskı altına alınarak ifade verdiğini kaydetti. Bu tanıklardan İdris Aydın'ın aleyhe beyanlarını daha sonra düzelterek, “Ben ifadelerimi tekrar TÜBİTAK'a alınma ihtimalini düşünerek vermiştim.” ifadelerini kullandığını dile getiren Tatli, aleyhlerinde tanıklıkta bulunan kişilerin daha sonra maaşlarının artırılarak işe geri alındığına dikkat çekti. Sanıklardan Ali Veysel Tunç da ABD ve Almanya'da akademik çalışmalarını sürdürürken TÜBİTAK tarafından teklif aldığını ifade ederek, hakkındaki ‘kurum dışında rumuz kullandığı' ve ‘himmet topladığı' yönündeki iddiaları reddetti. Yeni TÜBİTAK yönetiminin siyasi iktidarın paralelinde gitmesi sebebiyle yargılandıklarını ifade eden Tunç, “Benim Google'da akademik kimliğim vardı. Şimdi havuz medyasının haberleri sonucunda kriminal kimliğim var.” dedi.

MAHKEME 3 KİŞİYİ TAHLİYE ETTİ

Mahkeme başkanı, sanıklardan Ahmet Gökşen'e, “Ev sohbetlerine katılıp AK Parti'nin güçlü olduğu yerlerdeki 2. partiye oy verilmesi gerektiğini söylediğin doğru mu?” diye sordu. Gökşen, Savcı Serdar Coşkun tarafından ortaya atılan bu iddiaları reddetti.

Öte yandan davada tutuklu bulunan 3 sanık tahliye edildi. Sanıklardan Ali Veysel Tunç'a 100 bin, Ersin Güçlü ve Mustafa Tatli'ye ise 50'şer bin TL teminat şartı konuldu.

ZAMAN
<< Önceki Haber TÜBİTAK'ta 'yalan ifade skandalı' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER