TSE standardıyla bol soğanlı az kıymalı lahmacun dönemi kapandı


Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde lahmacun harcındaki kırmızı et oranının yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarıldığını açıkladı. Köse, "Bol soğanlı az kıymalı lahmacun devri kapandı" dedi.

Oda Başkanı Hayrettin Köse, lahmacun ile ilgili yaptığı açıklamada, "Türk mutfağının en lezzetli tatlarından lahmacunda yeni bir dönem başladı. Bol soğanlı ve yeşillik dolu lahmacunlar yerini daha etli malzemeye bıraktı. Çünkü, son yıllarda artan ve tüketicilerden gelen şikayetleri dikkate alan TSE tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde lahmacun harcındaki kırmızı et oranı, yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarıldı. Böylelikle 'bol soğanlı-az kıymalı' lahmacun devri kapandı" dedi.

Köse, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin yapacağı denetimlerde, standartların altında üretim yapan işletmelere 14 bin 700 lira ceza kesileceğini duyurarak, şu bilgileri verdi; "Düzenleme çerçevesinde, lahmacundaki protein oranı yüzde 4'ten 6'ya yükselecek. Uygulama ile artık tüketici soğan yerine kırmızı eti bol lahmacun yiyebilecek. Yılda ortalama 3.5 milyar adet tüketildiği tahmin edilen lahmacunla ilgili yapılan düzenlemeyle artık herkes kafasına göre lahmacun yapamayacak. Belirli standartlar çerçevesinde lahmacun yapılarak tüketiciye sunulacak. Bu karar kayıt altındaki esnafı koruyacak ve haksız rekabeti de ortadan kaldıracaktır. Bugüne kadar içinde et olmayan bol soğanlı lahmacunları insanlara yedirdiler. Ama artık dönem bitti. İnsan sağlığıyla oynayan gıda teröristlerine büyük darbe indirilmiş oldu. Tavuk döner konusunda da düzenleme bekliyoruz. Bugün hala 1 liraya 2 liraya tavuk döner satan yerler var. Bu konuda da gerekli önlemlerin alınması gerekiyor."

İşletme onay belgeleri ile ilgili de açıklamada bulunan Köse, "Bir diğer konu ise bilindiği üzere; 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin Geçici 1'inci maddesi gereği onay kapsamında bulunan işletmelerin verilen ek süre ile 31/12/2015 tarihine kadar işletme onay belgesi almaları gerekmekteydi. Ancak, söz konusu Yönetmeliğin Geçici 1'inci maddesinde, 31/12/2015 tarihli ve 29579 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değişiklik yapılmıştır. Buna göre; 17/12/2011 tarihinden önce çalışma izin belgesi, çalışma izni ve gıda sicili belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge alarak faaliyet gösteren onaya tabi gıda işletmelerinden 31/12/2012 tarihine kadar modernizasyon planı veren ve modernizasyon planındaki yatırımını 31/12/2014 tarihine kadar tamamlayamayan gıda işletmelerine, 15/2/2015 tarihine kadar müracaat etmiş olmaları ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından uygun bulunması halinde yatırımlarını tamamlamaları için 1/7/2016 tarihine kadar ilave süre verilebilecektir" dedi. CİHAN
<< Önceki Haber TSE standardıyla bol soğanlı az kıymalı lahmacun dönemi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER