Trump Suriye konusunda daha karar vermedi... Bugün yeni bir açıklama yaptı....

ABD Başkanı Donald Trump bugün üst düzey danışmanlarıyla yapacağı toplantılarda Suriye konusunu masaya yatıracağını açıkladı.

SHABER3.COM


Beyaz Saray'da bazı Kongre üyeleri ve valilerle bir araya gelen Trump, ''Bugün Suriye konulu bir dizi toplantısı yapacağız. Yakında karar vereceğiz. Neler olacağını göreceğiz'' dedi.

Dün attığı twitlerle Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında bir kimyasal saldırı düzenlendiği iddiaları üzerine Suriye'ye misilleme olarak bir askeri müdahale uyarısı yapıyor görünen Trump'ın bugün ise sosyal medyadaki ifadeleri daha muğlaktı.

Trump dün dünyayı alarma geçiren twitlerinde "Füzeler gelecek" demiş, bugünkü mesajında ise "Hiç bir zaman Suriye'ye bir saldırının ne zaman gerçekleşeceğini söylemedim. Çok yakında olabileceği gibi hiç yakında da olmayabilir!" ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanı daha sonra "Her halukarda, benim yönetimim altında Amerika Birleşik Devletleri bölgeyi IŞİD'den kurtarma konusunda büyük bir iş yapmıştır. Neden 'Teşekkürler Amerika' diyen yok?" diye sürdürmüştü.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise gazetecilere askeri müdahale konusunda nihai bir karar alınmadığını fakat ABD'nin kesin kabul ettiği iddialardan Rusya ve Suriye hükümetini sorumlu tuttuğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis ise Suriye'deki iç savaşı Cenevre'deki barış süreci ile bitirmek istediklerini açıkladı.

Mattis ayrıca Rusya'nın, Suriye'de hâlâ kimyasal silah bulunmasının "suç ortağı" olduğunu vurguladı.


Rusya: Suriye'ye saldırılırsa cevap veririz
Batılı liderler misilleme ihtimallerine hazırlanıyor görünürken Rusya yetkilileri de müttefiki Suriye'ye yenilik bir saldırıya cevap vereceği uyarısında bulundu.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov bugün Suriye'ye herhangi bir askeri müdahalenin büyük tehlikeler taşıdığını vurguladı.

Rusya devlet televizyonuna telefonla bağlanan Kremlin sözcüsü Peskov, "Rusya Washington'dan gelen açıklamaları izliyor. Biz hala Suriye'de gerilimi tırmandıracak tüm adımlardan kaçınmanın hayati önem taşıdığına inanıyoruz. Bunun Suriye'de bir anlaşma sağlanması süreci üzerinde çok yıkıcı bir etkisi olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

İran yetkilileri de dün yaptıkları açıklamalarda Suriye hükümetinin yanında oldukları mesajını vermişlerdi.

Erdoğan Putin ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü ABD Başkanı Donald Trump ile, Perşembe günü de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

Reuters haber ajansı Cumhurbaşkanlığı yetkilisine dayandırdığı habere göre iki lider Suriye'deki gelişmeleri ele aldı ve yakın temas halinde kalacaklarını söyledi.

Diğer yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'nın Suriye'ye karşı düzenlenecek herhangi bir askeri operasyona katılmayacaklarını ama Batı'nın kimyasal silah kullanımına karşı çabalarına destek vereceğini ifade etti.

Hollanda Başbakanı Rutte de Suriye'nin Duma kasabasında geçen hafta sonu yaşanandan kimyasal saldırının ardında muhtemelen Esad rejiminin bulunduğunu söyledi.

Rutte, bu nedenle ABD'nin olası bir saldırısını anlayışla karşıladıklarını açıkladı. Hollanda Başbakanı'na göre, Rusya'nın BM Genel Kurulu'nda konunun araştırılması Öner'ini veto etmesi, gerçek sorumlunun ortaya çıkması şansını ortadan kaldırdı.

Esad'dan yeni uyarı
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan da bugün yeni bir uyarı geldi.

Esad, savaş alanında kazandıkları her bir zaferden sonra, dengeleri yeniden değiştirmeyi amaçlayan Batılı ülkelerin seslerinin yükseldiğini ve faaliyetlerinin yoğunlaştığını söyledi.

Bugün İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in dış politika danışmanı Ali Ekber Velayeti ile görüşmesi sırasında açıklama yapan Esad "Bu sesler, ve her türlü muhtemel eylem sadece bölgedeki istikrarsızlığı daha da artırmaya yarayacaktır" diye konuştu.

'Suriye Duma'ya bayrak çekti'

Diplomatik planda bu gelişmeler olurken Rus haber ajanslarına göre Suriye silahlı kuvvetleri kimyasal saldırı iddialarına konu olan Duma kasabasını tamamen ele geçirdi ve uzun süre isyancıların kalesi konumundaki Doğu Guta'nın son bölgesini de denetimi altına almış oldu.

Bu haber bugün Rus haber ajansları tarafından "Devlet Başkanı Beşar Esad'ın büyük başarısının taçlanması" olarak sunuldu. Ancak bu haber henüz başka kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

Rus RIA haber ajansı isyancılar ve aileleri de dahil yaklaşık 40 bin kişinin Duma'dan ayrılarak yapılan anlaşma gereğinde hükümetin denetiminde olmayan bölgelede geçmekte olduğunu bildirdi.

Doğu Guta'daki bir askeri yetkili Duma'dan tahliyelerin bugün tamamlanacağını kaydetti.

Reuters ajansının ulaştığı bir görgü tanığı Rus bayraklı yedi araç ve askeri polisin otobüslerle tahliye olanların geçişlerini kontrol ettiğini bildiriyor.

Hükümet karşıtlarına ait Orient TV kanalı da Türkiye yanlısı grupların kontrolündeki el Bab kasabasına bazı otobüslerin ulaştığını gösterdi.
<< Önceki Haber Trump Suriye konusunda daha karar vermedi... Bugün yeni... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER