Topkapı Sarayı Beştepe'ye bağlanıyor... Ortaylı'ya göre hayırlı bir iş oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Topkapı Sarayı Müzesi, cumhurbaşkanlığına bağlı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na geçiyor. Topkapı Sarayı’nın devri için cumhurbaşkanlığı kararnamesi bekleniyor.

SHABER3.COM

Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre geçen hafta Milli Saraylar İdaresi Başkanı Yasin Yıldız yanında bir heyetle Topkapı Sarayı’nı gezdi. Cumhurbaşkanlığına devir teslimin nasıl gerçekleşeceği Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle konuşuldu. Sur-u Sultani olarak adlandırılan sarayın surları içinde farklı kurumlara ait tahsisli yapılar incelendi.

Sur-u Sultani içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Rölöve Anıtlar Müdürlüğü, Arkeoloji Müzesi, İslam Bilim Teknolojileri Müzesi, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, Milli Savunma Bakanlığı İç Tedarik Komutanlığı, Askeri Gazino gibi kurumlar yer alıyor. Milli Savunma Bakanlığı’ndan bu binaları boşaltması istenecek. İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü tarafından kullanılan eski Matba-i Amire binasının da boşaltılması düşünülüyor.

Haberde Topkapı Sarayı Müzesi yetkililerinin bu devirden memnun olduğu öne sürüldü. Buna gerekçe olarak da gerek personelin özlük haklarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan daha iyi durumda olması gerekse Milli Saraylar’ın bütçesinin yüksek olması gösterildi.

Eski Topkapı Sarayı Müzesi başkanı tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı konuyla ilgili şunu söyledi:  “Bana göre hayırlı bir iş olmuştur. Topkapı Sarayı bakımı oldukça masraflı bir yerdir. Kültür Bakanlığı’nın bütçesi buna yetmemektedir. Görev yaptığım yıllardan biliyorum. Milli Saraylar bu konuda daha güçlüdür ve cumhurbaşkanımızın himayesindedir. Milli Saraylar gibi bir kurum varken Topkapı Sarayı bu kurumun dışında tutulması doğru değildi. Belki müze ziyaretçileri de Vatikan gibi sınırlı hale getirilir.”
<< Önceki Haber Topkapı Sarayı Beştepe'ye bağlanıyor... Ortaylı'ya... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER