TOKİ'ye devredilen Gebze Askeri Kışlası'nda muamma devam ediyor

TOKİ'ye devredilen Gebze Askeri Kışlası'nda muamma devam ediyor

Gebze Askeri Kışlası'nın, Milli Savunma Bakanlığı'nın borcu karşılığında TOKİ'ye devredilmesiyle ilgili muamma devam ediyor. Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Yılmaz, Gebze ve Darıca ilçelerinde bulunan askeri arazilerle ilgili Meclis'e soru önergesi sundu, son durumu sordu. Konuyu iki yıl önce Meclis gündemine taşıyan CHP Kocaeli Eski Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan da o zaman önergeye dönüş aldığını ve Genelkurmay'ın TOKİ ile bir anlaşmalarının olmadığını söylediğini kaydetti. Kaplan, "Bu kentte yaşayacak çocuklara alan bırakmak bizim görevimiz. Buranın TOKİ'ye devredilmesini asla uygun görenlerden değilim." dedi. İki yıl önce, Milli Savunma Bakanlığı, borcuna karşılık 680 bin metrekarelik Gebze Askeri Kışlası'nı TOKİ'ye devretmesiyle 'Askerî alanlarda betonlaşma tehlikesi' gündeme gelmişti. TOKİ'nin alanla ilgili henüz bir planlama yapmadığı, planlamadan sonra değerlendirme şeklinin ortaya çıkacağı öğrenildi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma ile askeri alanların şehir dışına taşınması ve boşalacak arazilerin imara açılması hayata geçerse büyük şehirlerde 'yeşilin son kalesi' kışlalar da betonlaşma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. 2013 yılında CHP Kocaeli Milletvekili olan Mehmet Hilal Kaplan, konuyu Meclis gündemine taşımıştı.
Soru önergesi veren CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, kışlanın TOKİ'ye devredilmesine tepki göstermişti. Kaplan, "Sanayinin yoğun olduğu bu bölgede hızlı nüfus artışının yanı sıra artan göçün beraberinde plansız çarpık kentleşmeyi meydana getirdiği ortada iken, devlet yetkililerinin bu bölgede insan sağlığı açısından yaşanabilir ortam ve sosyal donatılar hazırlaması gerekirken mevcut yeşil alanların bu şekilde yok edilerek rant uğruna TOKİ'ye devredilmesini kabul edilmez buluyorum." demişti. Kaplan, önergesinde, kışlaların TOKİ'ye devredilmesine tepki göstererek, şunları kaydetmişti: "Yaklaşık 572 dönümlük Gebze Askeri Kışlası 4 ayrı parsele bölünüp Milli Savunma Bakanlığı tarafından borcu karşılığı TOKİ'ye verilmesi Gebze'de yaşayan halkın gereksinimi olan yeşil alanın yok edilmesi hususunda kaygılandırmaktadır. Yine Darıca'daki askeri kışlanın 940 dönümlük bölümü aynı gerekçe ile TOKİ'ye devredildiği kamuoyunda ifade ediliyor. Sanayinin yoğun olduğu bu bölgede hızlı nüfus artışının yanı sıra artan göçün beraberinde plansız çarpık kentleşmeyi meydana getirdiği ortada iken devlet yetkililerinin bu bölgede insan sağlığı açısından yaşanabilir ortam ve sosyal donatılar hazırlaması gerekirken mevcut yeşil alanların bu şekilde yok edilerek rant uğruna TOKİ'ye devredilmesini kabul edilmez buluyorum."

TEKRAR GÜNDEME GELDİ

Kaplan, o zaman önergesine dönüş aldığını ve Genelkurmay'dan TOKİ ile bir anlaşmalarının olmadığı yönünde yazı geldiğini kaydetti. Kaplan, söz konusu alanın yeşil olarak kalmasını istediklerini belirterek, şunları söyledi: "Gebze sanayi kenti. Yeşil alan çok az. O alanın yeşil alan olarak kalmasını istiyoruz. Sosyal donatıların olduğu bir alan. Bu kentte yaşayacak çocuklara alan bırakmak bizim görevimiz."

Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Yılmaz da Gebze ve Darıca ilçelerinde bulunan askeri arazilerle ilgili meclise soru önergesi sundu. Yılmaz, "Bu haberler doğruysa, bu kışlaların bulunduğu arazilerin ne kadarı Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecektir? Devredilecek araziler belediye tarafından nasıl kullanılacaktır." sorularını yönelterek, hem yazılı hem de sözlü cevap istedi.

Öte yandan 2 yıl önce, TOKİ yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Milli Savunma Bakanlığı, borcuna karşılık 680 bin metrekarelik Gebze Askeri Kışlası'nı TOKİ'ye devretmişti. Darıca ilçesindeki askeri kışla da devredilmek istenmiş, ancak buranın zeytinlik alan olması nedeniyle devri kanunen mümkün olmamıştı. Gebze Askeri Kışlası'nın ne yapılacağı noktasında henüz kesin karar verilmediği kaydedilmişti. Buranın bir kısmının kentsel dönüşümde kullanılabileceği, bir kısmının da konut yapılabileceği ifade edilmişti. Gelinen noktada ise TOKİ'nin Gebze Askeri Kışlası için henüz bir planlama yapmadığı, planlama sonrasında nasıl değerlendirileceğinin ortaya çıkacağı öğrenildi.
CİHAN
<< Önceki Haber TOKİ'ye devredilen Gebze Askeri Kışlası'nda muamma devam... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER