THY pilotundan şok edici açıklamalar!

Türk Hava Yolları'nda 4 yıl boyunca görev yapan bir pilot, şirket politikalarından yaşadığı tecrübelere kadar bir çok konuyu anlattı. Yorgun argın bir şekilde uçuşa gönderildiklerini ifade eden pilot olay açıklamalarda bulunarak "THY tam bir cehennem oldu" ifadelerini kullandı.

SHABER3.COM

Türk Hava Yolları'nda 2013-2017 yılları arasında görev yaptığını ifade eden bir pilot, "Professional Pilots Rumour Network" adlı platformda 4 yıl boyunca yaşadıklarını paylaştı. 442 binden fazla üyesi bulunan platforma yapılan paylaşım büyük yankı uyandırdı. Airport Haber'de yer alan habere göre THY'de ücret ve çalışma koşullarının gittikçe kötüleştiğini anlatan pilot, şirket kuralları yüzünden ölümüne yorgun olarak uçtuklarını belirterek ''THY tam bir cehennem oldu.'' ifadelerini kullandı.


YORGUN ARGIN UÇUŞA GİDİYORDUK!


“Her uçuştan sonra ev nöbetindesiniz, böylece İstanbul’da sizi tutmuş oluyorlar. Eve gitmeyi unutun, bu imkansız” diyen eski THY pilotu, “Uçuş dağıtımı bir sırdır. İstediğiniz uçuş için asla bir talepte bulunamazsınız. Sabah 4’te yedi saatlik Nairobi uçuşunun ardından, aynı akşam saat 22:00’da başlayan yeni bir görev veriliyor. Örneğin Cape Town uçuşundan döndükten sonra aynı gece yeniden uçabilmeniz için beklemem görevi verilebiliyordu. Ölümüne yorgun oluyorduk” ifadelerini kullandı. Pilotun paylaşımından öne çıkan ifadeler şöyle:


''Uzun uçuşlarının yüzde 90'ı gece uçuşlarıdır. ER Kalkışların çoğu 2:00 yerel saat civarında ve varışlarda yaklaşık oraların yerel saati sabah 5 e kadar sürüyor. Bu çok yorucu ve diğer büyük şirketlerinkinden, gün içinde başlayan uçuşlarından çok daha farklı. 

Ama THY, gece yapılan görevleri dikkate almıyor. Sadece Jet lag, 48 saatten fazla ise dikkat ediliyor. Daha sonra iklimlendirildiniz yani göreve hazırsınız… ve 2, 3 ya da 4 yerel gece dinlenme süresi adı altında ve yeni talimatla boş günlerinizi dinlenme olarak verebiliyorlar ve tükeniyorsunuz.''

''Aynı günde çifte görev, 9 günlük görev üst üste verilebiliyor. Örnek olarak, saat 9'da başlayan bir görevle 9 kez erken veya gece uçuşu yapabilirsiniz. THY de sorun olarak görülmüyor.''

''9 gün gözüken boş gün sayısı aslında 7 gün oluyor. 21 inde biten görev süresi ayın ilk günü sabah 01.00'de başlayınca siz 7 gün aslında boş yapıyorsunuz. Yani son gününüzde erken seyahat etmelisiniz ve İstanbul'da olmalısınız: Uçuş kuralına göre görevden en az 12 saat önce İstanbul'da olmalısınız.'' ''Kathmandou'daki kaza çoktan unutuldu. Ve bu gerçek bir sorundu. Uçuş güvenliğinden her gün bahsediyorlar, ancak pilotlarına ve pilotların sorumluluklarına saygı duymuyorlar.''

''ÇALIŞMA ORTAMINDAKİ ATMOSFER ÇOK KÖTÜ OLDU''

''İstanbul'dan 1 saat 30 dakika uzakta bulunan yeni havalimanı 29 Ekim'de açılacak. Şu anda metro yok, otoyol yok, otel yok. Binlerce çalışanın oraya taşınmasını beklerken hiçbir şey hazırlanmamış görünüyor. Mesaj yok, açıklama yok. Hiçbir şey hazır değil. Tüm THY operasyonlarını 2 günde transfer etmek istedikleri için büyük bir karışıklık olacak. THY bir cehennem oldu. Ve 737 ve 320 filoları için yeni talimatın ne kadar kötü ve onlar için öldürücü olduğundan bahsetmeyeceğim bile.''


“TEK BİLDİKLERİ PARA KESİNTİSİ!”


2013 yılında Türk Hava Yolları’nda işe başladığında tüm şartların çok iyi olduğunu belirten pilot, Temmuz 2013’te kaptan pilotlara 22 bin TL (o günün kuru üzerinden yaklaşık 8 bin 500 Euro) civarında bir ücret aldığını bu rakamın ekstralarla birlikte 11 bin Euro’lara kadar çıktığını ifade etti. Ancak aradan geçen süre zarfında 32 bin 200 TL olan ücretin (Temmuz 2017 rakamlarına göre – 1 Euro =  4,16 TL) hızla eridiğini belirten şahıs, ikramiyelerle beraber aylık ortalama ücretin 9 bin Euro’lara düştüğünü belirtiyor. “Maaşınızdan para kesme işlemi muhtemelen yapabildikleri en hızlı işti” şeklinde açıklamada bulunan pilot, “Herşey para kesmek için bir sebepti. Sürekli olarak ‘standby’dayken telefonunuza 2 kez cevap vermezseniz uçuşunuz kesilir. Yurtdışında hasta mı oldunuz? Kesintinin önüne geçemezsiniz! Bazen sizden sorumlu görevli yöneticiye durumu anlatarak kesintileri geri alabilirsiniz ancak o da artık yaşananalardan dolayı motivasyonunu kaybettiği için size geri bile dönmüyordu” diyor.


“THY YÖNETİMİ HAVA-SEN’İ YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR!”


Türk Hava Yolları Yönetimi’nin son zamanlardaki esas konusunun Hava-Sen Sendikası’nı yok etmek olduğunu belirten eski THY pilotu, “Yönetim için esas konu şu an, birkaç hafta içerisinde 4 binden fazla üye toplayan yeni resmi sendika Hava-Sen’i yok etmektir. Temelde pilotlardan oluşan sendikanın üyeleri arasında  aynı zamanda kabin ekipleri de bulunuyor. Bu konuda da buldukları tek yol 2 kaptan ve 5 kabin üyesini işten atarak korku yaratmaktır. THY tam bir cehennem oldu” dedi.
















<< Önceki Haber THY pilotundan şok edici açıklamalar! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER