THD Başkanı: Başkentgaz'ın 479 TL'ye sayaç değiştirmesi hukuka aykırı


Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, Başkent Doğalgaz'ın kampanya adı altında 479 TL'ye kartlı sayaçların mekanik sayaçla değiştirilmesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Dernek Başkanı Çakar, Başkentgaz'ın abonelerine kartlı sayaçlarını değiştirmeleri konusunda kampanya başlatması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Cihan Haber Ajansı (CİHAN) muhabirine konuşan Çakar, Doğalgaz Müşteri Hizmetleri yönetmeliğine göre vatandaşların rızası olmadan Başkentgaz'ın kartlı sayaçları mekanik sayaçla değiştiremeyeceğini vurguladı.

Başkentgaz'ın abonelerine kartlı sayaçlarını değiştirmeleri konusunda kampanya başlatmasının hukuka aykırı olduğunu belirten Çakar şunları söyledi: "Başkent Doğalgaz bir kampanya açtığını söylüyor. 479 TL'ye kartlı sayaçları mekanik sayaçla değiştirecek. Böyle bir kampanya açamaz. Bu yasal değildir. Yönetmeliğe aykırı davranıyor. Biz Başkent Doğalgaz'ın yasaya aykırı, vatandaşları ekonomik yönden mağdur eden bu uygulamalarına karşı basın açıklaması yaptık. Durumu Ankaralılara duyurduk. Kartlı sayacınız 406, ya da 440, ya da 479 TL'ye değiştirilmişse Tüketici Hakları Derneği'ne gelerek bu şikayetinizi EPDK'ya bildirerek, EPDK aracılığıyla ödemiş olduğunuz güvence bedelini ve kartlı sayacınızı geri alabilirsiniz."

Vatandaşın iki kez mağdur olduğunu ifade eden Çakar, Başkentgaz'ın özelleştirilmeden önce kartlı sayaçlara 300 dolar ödediğini ve şimdi de 479 TL karşılığında değiştirilmek istendiğini belirtti.

ANKARALI İKİNCİ KEZ MAĞDUR EDİLİYOR

Ankaralı'nın ikinci kez mağdur edildiğini belirten Turhan Çakar, hükümetin Başkentgaz'ın yanlış ve hukuka aykırı uygulamasına müdahale etmesini istedi. Çakar, "Her seferinde sayaç değiştiriyorsunuz birisi 300 dolar alıyor, birisi 479 TL alıyor, böyle rezillik olmaz. Ankara'da kartlı sayaçları mekanik sayaçlarla değiştiren yüzbinlerce kişi var. Vatandaşlar bu konuda Tüketici Hakları Derneği'ne başvursunlar. Biz onların haklarını EPDK nezdinde arayalım. Hükümete çağrıda bulunuyorum. Burada resmen Ankaralı soyuluyor. Ankaralı ikinci kez mağdur ediliyor. Enerji Bakanlığı, Başkentgaz'ın yanlış uygulamasına müdahale etmeli." diye konuştu.

Başkentgaz ise yaptığı açıklamada, Ankara'daki doğalgaz sayaçları değişiminin zorunlu olmadığını ifade ederek, "Güvence bedeli, dağıtım şirketinin parası değil, ödemelerini düzenli yapan abonelere olan borcudur." ifadesinde bulundu. Başkentgaz yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Özelleştirme öncesinde kullanılmaya başlanan elektronik / kartlı sayaçlar için ödenen 300 Dolar, güvence bedeli değildir. 7 Mayıs 1996 tarihinde alınan Encümen Kararı ile 300 Dolarlık bedelin 'abone ücreti' olarak alınması ve bu abonelik bedelinin her ne şekilde olursa olsun iade edilmemesi şeklinde karar alınmıştır. 2001 yılı sonunda kanunla kurulan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun doğal gaz piyasası mevzuatına 2002 yılında giren 'abone bağlantı bedeli' kavramı ile aynı olan bu bedelin iadesi mümkün değildir. Yeni abonelerden her yıl EPDK tarafından belirlenen abone bağlantı bedeli Türkiye'deki bütün dağıtım şirketleri tarafından alınmakta ve iadesi söz konusu olmamaktadır.

Abone bağlantı bedeli ile güvence bedeli aynı bedelmiş gibi gösterilmesi yanlıştır. Tüketim bedelinin ödenmemesi riskine karşılık olarak Türkiye'deki bütün dağıtım şirketleri abonelerden EPDK tarafından her yıl belirlenen güvence bedeli alınmaktadır. Güvence bedeli dağıtım şirketinin parası değil, ödemelerini düzenli yapan abonelere olan borcudur. Gaz kullanım sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde enflasyon ile güncellendikten sonra abonelere iade edilmektedir.

Şirketimiz tarafından başlatılan mekanik sayaca geçiş kampanyası abonelerimize sayaç değişimini zorunlu kılmamaktadır. Söz konusu bedel, sayaç bedeli değil güvence bedelidir."
CİHAN
<< Önceki Haber THD Başkanı: Başkentgaz'ın 479 TL'ye sayaç değiştirmesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER