Tepki alan Avustralya hükümetinden Çanakkale'deki tören kararından geri adım


Avustralya tarafından Çanakkale'de her yıl Anzak Günü'nde düzenlenen törenlerinin iptal edilmesi, Avustralyalılar tarafından büyük tepki topladı. Hükümet, halktan gelen tepkilerin artması üzerine iptal kararını yeniden gözden geçirdi. Buna göre Çanakkale Savaşları'nın geçtiği "Yalnız Çam" bölgesinde, 25 Nisan sabahı düzenlenen dua töreninden bir gün önce öğle vakti özel bir tören düzenlenecek. Törende alanda bulunan Anzak anıtına çelenk konulacak.

Avustralya hükümeti, önceki haftalarda terör saldırısı endişesiyle her yıl düzenlediği Anzak anma törenlerini bu yıl iptal ettiğini ilan etmişti. Törenler 25 Nisan tarihinde, Çanakkale'de güneş doğarken düzenlenen dua töreninin ardından öğlen vakti binlerce Avustralyalının katılımıyla gerçekleşiyordu.

Avustralya Gaziler Bakanı Dan Tehan tepkilerin ardından 6 Ağustos tarihinde Çanakkale'deki "Yalnız Çam" bölgesinde, Avustralyalı askerlerin katıldığı savaşı anmak için ilave bir tören daha düzenleneceğini de belirtti.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklamada bulunan Bakan Tehan, "Çanakkale Savaşları'nın yıldönümlerinde, önemine ve anlamına uygun anma törenlerinin yapılması, halkımızın daha geniş bir kesiminin, bu savaşların içerdiği mana ve önemi kavramasına vesile olacaktır." dedi.

Bakan Tehan, Anzak askerleri için 25 Nisan'da güneş doğarken Çanakkale'de yapılan dua törenlerinin hiçbir şekilde aksamasının söz konusu olmadığını belirterek, "Sabah ayininden sonra öğlen vakti yapılan Anzak törenlerinin yerine bir gün evvel yani 24 Nisan günü, Avustralyalılar, Yalnız Çam bölgesindeki Anzak Anıtı'na çelenk koyarak tören düzenleyebilecek." dedi.

6 Ağustos 1915 tarihinde Çanakkale'de Türk askerlerine karşı savaşan Avustralyalı askerler büyük bir saldırıya geçmiş ve bölgede şiddetli çatışmalar olmuştu. Bu savaşta 2300 Avustralyalı asker hayatını kaybederken, 7 bin Türk askeri de şehit düşmüştü. CİHAN
<< Önceki Haber Tepki alan Avustralya hükümetinden Çanakkale'deki tören... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER