'TEOG ve karne' krizi

On binlerce öğrencinin merakla beklediği TEOG sınavı sonuçları açıklandı. Ancak MEB'in, şaibeli sorularla ilgili devam eden mahkeme sürecini beklemeden yaptığı açıklama yeni bir tartışma başlattı.

'TEOG ve karne' krizi

Eğer iptal kararı çıkarsa adayların puanları tekrar hesaplanacağı için 22 Ocak'ta yapılacak olan karne dağıtımı ertelenebilir.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı sonuçlarını açıkladı. Birçok okul da bakanlığın açıkladığı sonuçlara göre dereceye giren öğrencilerini kamuoyuna tanıttı. Ancak 25-26 Kasım 2015 tarihlerinde 1 milyon 174 bin 427 ilköğretim öğrencisinin girdiği TEOG sınavında, yanlış olduğu belirtilen 5 sorunun iptali için Ankara 11. ve 14. İdare mahkemesi'nde dava açılmıştı.

MEB'in, mahkemenin vereceği kararı beklemeden TEOG sonuçlarını açıklaması yeni bir tartışmaya neden oldu. Mahkeme eğer soru iptali yönünde karar verirse adayların puanları tekrar hesaplanacak. Bu durumda 22 Ocak'taki karne dağıtımının ertelenmesi söz konusu olabilir. MEB, verdiği kararla ilgili geçen yıl TBMM'de, yargının sınavlarla ilgili itirazları 45 gün içinde karara bağlaması gerektiğine yönelik bir düzenleme yapıldığını hatırlatıyor. Bu süre 15 Ocak'ta sona erdi. Bakanlık, karneleri 22 Ocak'ta verebilmek için mahkemeyi beklemeden sonuçları açıkladığını belirtiyor.

Kasım ayında yapılan TEOG sınavında Türkçe, inkılap tarihi, fen ve teknoloji testlerinden 5 sorunun davalık olma sürecinde aileler ile bakanlık arasında bazı tartışmalar yaşandı. Davacı aileler, bazı soruların iki doğru cevaba sahip olduğunu, bazılarının da MEB'in temel kaynaklarında yer almadığını iddia etti. Bunun üzerine bakanlık, söz konusu soruların incelendiğini ve herhangi bir hatanın olmadığını açıkladı. Daha sonra, davacı ailelerin avukatı Ersan Barkın ise Ankara 11. ve 14. İdare Mahkemesi'nde şaibeli sorularla ilgili yasal süreç devam ederken, MEB'in 5 soru ile ilgili gerekli evrakları mahkemeye iletmediğini dile getirdi.

Bakanlığın risk aldığını savunan avukat Ersan Barkın, davanın salı günü sonuçlanabileceğini belirterek “MEB, bilirkişi raporlarına güveniyor. Bilirkişi, inkılâp tarihi sorusunun bakanlığın temel kaynaklarında yer almadığını kabul ediyor. Fakat ‘Yine de sorunun iptal edilmesine gerek yok.' yorumunda bulunuyor.” dedi.

BAKANLIK GÜNÜ KURTARIYOR
Bakanlığın, mahkemeyi beklemeden TEOG sonuçlarını açıklamasına bir tepki de eğitim sendikalarından geldi. Bakanlığın, mahkeme kararından sonra sonuçları açıklaması gerektiğini belirten Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca ise “Bunu yapmadan karne notlarının girilmesi yeni bir kaos oluşturabilir.” dedi.

Mahkemelerin, davaları bir an önce sonuçlandırması gerektiğini ifade eden Anadolu Eğitim-Sen Genel Başkanı Cansel Güven ise özetle şunları söyledi: “Bakanlığın 13 yıldır neredeyse hiçbir sınavı şaibesiz olmadı. Liyakat denen ana şart sağlanmadığı için her yıl sınavda bunları yaşıyoruz. Bakanlık günü kurtarıyor. Velinin yaşadığı stres, öğrencinin yaşayabileceği muhtemel mağduriyet hiç umurlarında değil. Devlet ciddiyeti yok maalesef.”

İptal kararı çıkarsa karne dağıtımını ertelemek doğru olur
İdare hukukçusu ve MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Ender Ethem Atay da karnelerin dağıtımının ertelenebileceğini kaydetti. Mahkemenin iptal kararı verdiği takdirde bu kararın kanuni olarak 30 gün içerisinde uygulanması gerektiğini ifade eden Atay, “İptal kararı çıkarsa notların yeniden düzenlenmesi anlamına gelir bu. Bu da yeni karne dağıtımı demektir. Karne dağıtımından önce mahkeme karar verirse yapılması gereken karne dağıtımını ertelemektir.” dedi.

ZAMAN
<< Önceki Haber 'TEOG ve karne' krizi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER