Telefon güvenliği nasıl sağlanır

Kişisel verilerin korunması cep telefonumuzdan başlar. Cihazınıza erişen birinin yazışma, fotoğraf ve verilerinize ulaşamaması lazım

Telefon güvenliği nasıl sağlanır

Bağımsız Gazetecilik Platformu P24 inernet sitesinde teknoloji yazıları yazan Şevket Uyanık bu hafta telefon güvenliğini yazdı. 

Kişisel verilerin korunması cep telefonumuzdan başlar. Cihazınıza erişen birinin yazışma, fotoğraf ve verilerinize ulaşamaması lazım
 
OHAL ilan edildikten kısa bir süre sonra “polis vatandaşın telefonuna bakmış, kurcalamış, konuşmalarını incelemiş” minvalinde haberler duymaya başladık. Öte yandan Anayasa madde 22 diyor ki; Herkes, haberleşme hürriyetine  sahiptir. Haberleşmenin  gizliliği esastır (Ayrıca TCK madde 132 Haberleşmenin Gizliliğini İhlal ve madde 133 Kişiler Arasındaki Konuşmaların Dinlenmesi ve Kayda Alınması maddeleri de var). Ama OHAL dönemindeyiz ve evet, öyle görünüyor ki yetkililer telefonunuzu istediği gibi kurcalayabilir. Bu sebepten, telefonun kişinin özeli olduğuna inanan ve mahremiyetine önem verenler için birkaç öneri yazmaya çalışacağım.
 
Telefonu ve SD Kartı Şifreleme
Apple ve FBI arasında yaşanan olaylardan sonra cep telefonu güvenliği –hem devlete hem de kötü niyetlilere karşı— daha da önem kazanan ve tartışılan bir konu oldu. Evet, kişisel verilerin korunması öncelikli olarak cep telefonumuzdan başlar. Cihazınıza fiziksel olarak erişen birinin özel yazışmalarınıza, fotoğraflarınıza, kayıtlı özel verilerinize ulaşamaması lazım. Eğer ulaşırsa bu verileri sizin aleyhinize kullanabilir.
 
iPhone Güvenliği
Aslında bu cihazlar “default” olarak sizi korumaya niyetlidir ama yine de kendi oluşturacağımız kodlarla güvenliği sağlamak en doğru seçenek olarak görülüyor. Genel Ayarlar menüsüne gidip ardından Parola (ya da iTouch & Parola) menüsünden telefonu şifreleyebilirsiniz. Bu menüde (farklı sürümlerde farklı yerlerde olabilir) Touch ID ve Passcode'un özel bir bölümü de mevcut. 

Sırasıyla;
- Parola Gereksin (Require passcode) bölümünü Hemen (Immediately) olarak ayarlayın.
- Daha uzun ve güvenilir bir şifre yaratmak için Basit Parola (Simple Passcode) özelliğini kapatın.
- Parola sayfasının son kısmında Veri koruma etkinleştirildi (Data protection enabled) yazdığını görüyorsanız işlem tamamlanmıştır.
iPhone’daki verilerinizi yedeklemek için iCloud özelliğini kullanıyorsanız güvenlik açısından riskli olabilir. Çünkü Apple firması yasal zorunluluklardan dolayı bu verileri kurumlarla paylaşabilir. Bu sebeple güvenli bulut sistemlerini (Mega, Spideroak gibi) tercih edebilirsiniz.
 
Android için Güvenlik
Android telefonların bazılarında şifreleme özelliği varsayılan olarak bulunuyor. Özellikle Android 6.0 Marshmallow sürümü ve sonrasındaki güncellemeler ile güvenlik daha da geliştirildi. Burada unutmamanız gereken tek şey, şifreleme işleminin uzun sürmesi ve mümkünse şarj cihazının takılı durumda olması. Bazı cihazlar, şarj kablosu takılı olmadan bu işleme başlamayabilir.
Sırasıyla;
- Ayarlar bölümünden Güvenlik (bazı cihazlarda Kilit Ekranı ve Güvenlik diye yazar) kısmına giriyoruz
- Aynı bölümden SD Kartı Şifrele diyerek önemli bir depolama kaynağınız olan kartınızı da şifreleyebilirsiniz
- Cihazın şifresini kaldırmak için telefonu wipe yapmak gerekirken SD kartın şifresini kaldırmak için Ayarlar bölümünden basit bir işlem yapmanız yeterlidir.

(görsel blog.kaspersky.com’dan alınmıştır)
Wi-fi Ağına Otomatik Bağlan özelliğini devre dışı bırakmak, güvensiz ve şifresiz internet ağlarına bağlanıp zarar görmenizi engeller. Son bir husus da, her iki sistemde de (iPhone ve Andorid) Telefonumu Bul  özelliği vardır. Bu özellik sayesinde verilerinizi uzaktan silebilirsiniz. Ancak bunun için konum bilgilerinizin açık olması gerekir.
<< Önceki Haber Telefon güvenliği nasıl sağlanır Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER