Uzmanlardan geleceğin meslekleri sıralaması

Dünyadaki değişim meslekleri de yetişen kuşaklar aracılığıyla değiştiriyor. Y kuşağı ile hayatımıza yeni meslekler girmeye başladı.

Uzmanlardan geleceğin meslekleri sıralaması

Y kuşağı ve LYS sonuçları 'geleceğin meslekleri neler olacak?' sorusunu bir kez daha gündeme getirdi. Önde gelen İK uzmanları ve beyin avcıları,  gelecekte ilginin odaklanacağı meslekleri ve yeni trendleri sıraladı.
 
Son dönemde sıkça sözü edilen 'Y kuşağı', birçok bilim adamı tarafından hemen her açıdan didik didik edilip analiz ediliyor, inceleniyor. Özellikleri,nitelikleri, sosyolojik tabanı, arzuları, siyasi eğilimleri saptanmaya çalışılıyor.
 
Sosyal medya parlıyor

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Y kuşağının geleceğine damga vuracak meslekler konusunu da gündeme getirdi. Tahmin edilebileceği gibi sosyal medya, geleceğin meslekleri klasmanında ilk akla gelenlerden oldu. Bu vesileyle biz de geleceğin mesleklerinin neler olduğunu, hangi mesleklerin öne çıkacağını ve önem kazanacağını insan kaynakları uzmanlarına sorduk. Bu soruşturmamız sırasında, günümüzün gözde mesleklerini de sıralama imkanı bulduk.
 
Zambak Yayın Grubu İnsan Kaynakları Uzmanı Zafer Avcı Y kuşağının gelecekte damga vuracak meslekleri hakkında önemli uyarılarda bulundu: 'Y jenarasyonu genel itibariyle; internet gençliği, cool, özgür, egosu yüksek, rahat, zeki, pozitif, sorumsuz, zeka yarıştıran, kibar,rahatına ve menfaatine düşkün olarak tanımlanmaktadır. Buna bir yönüyle çalışma hayatına ilişkin olarak zamanın hükmü gözüyle bakılabilir.
 
Uluslararası firmaların rekabet konuları; çalışanların sosyal psikoloji yönüyle analizi değil, aynı zamanda ana sektörlerin oluşturabileceği yan sektörler, maliyetleri azaltıcı etkinliği artırıcı geleceğin meslekleri  ve üretim teknolojileri, geleceğin tüketim alışkanlıkları, siyasal –sosyal-ekonomik makro dengelerin gelecekte nasıl bir seyir içinde olacağı ve buna karşılık kendi stratejilerinin ne olacağı gibi konular da bu rekabet konuları içine girmektedir.” dedi.
 
Avcı; küreselleşme, bireysel pragmatizm, evrensel insani değerlerin cazibesi, nüfus kalitesi, dijital yaşam tarzı, küresel iklim değişikliği ve teknolojik ilerleme gibi etkenler dünyada geleceğin mesleklerinin neler olacağını şekillendireceğini söyledi.
 
İşte geleceğin meslekleri:
 
- Sosyal medya ve sosyal ağlar iletişim uzmanları
- İnternet pazarlama, 
- Mobil uygulama yazılımcılığı,
- E-ticaret yazılımcılığı ve girişimciliği
- Girişim ve proje danışmanlığı
- Risk Yöneticiliği
- Bilgi Teknoloji (IT) uzmanları ve denetçileri.

Özellikle; veri madenciliği yazılımı uzmanı ve yazılım geliştirme mühendisleri, veritabanı yöneticileri, SAP/ERP 

- Bilgi teknolojilerini kullanabilen İnsan Kaynakları uzmanları
- İç kontrol sistem uzmanı (risklerin erken teşhisi için)
- Anlaşmazlıkların kanuna ve dışarıya yansımasını (marka değerine zararı) engelleyecek ve kendi içinde çözebilecek adalet birimleri  / uzmanları
- İş ve çevre güvenliği uzmanı (Çevresel etki değerlendirmesi uzmanlığı dahil)
- Çalışanların 360 derece kuşatılması için iş-meslek-yaşam danışmanları
- Denetim , vergi ve teşvik uzmanları
- Çağrı merkezi ve Müşteri ilişkiler uzmanlığı
- İç ve dış çevreyi analiz edecek Sosyal ve Sektör araştırmacıları / uzmanları
- Veri Analisti
- İş zekası uzmanı
- Proje yöneticisi

<< Önceki Haber Uzmanlardan geleceğin meslekleri sıralaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER