İlk yerli akıllı telefon geliyor!

Tükiye'nin ilk yerli akıllı telefonunu Turkcell üretecek.

İlk yerli akıllı telefon geliyor!

Akıllı cep telefonu üretmek için ''Gebze'' isminde bir proje başlatan Turkcell, yıl sonunda üretim için düğmeye basacak. Tasarım ve yazılımı tamamen Türk mühendislerin elinden çıkacak olan telefonun cari açığı da azaltması bekleniyor.

İŞİ TÜRKLER GÖTÜRECEK

Yeni projesini mobil sektörünün dünya devlerinin buluştuğu Barcelona'daki Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC) tantan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, akıllı cep telefonunun üretiminde ABD şirketi Qualcomm ile ortaklık yapıldığını ancak Türk mühendislerinin projenin başaktörü olduğunu söyledi.     

Ciliv, ''Projenin adı: Gebze. Çünkü Gebze'deki AR-GE binamızda çalışan Türk mühendisler baş tasarımcı ve bu ürünün sorumluları'' dedi. Gebze'nin Qualcomm'un çipsetini kullanacağını belirten Ciliv, ''Turkcell elektronik üretim işine girmiyor. Bunu Türkiye'deki ortaklarımızla yapacağız'' dedi.

Turkcell olarak ilk cep telefonlarını 2010 yılında T10 ile piyasaya sunduklarını ancak bu telefonların Çin'den alınıp üzerlerine Turkcell markası konulmasından ibaret olduğunu hatırlatan Ciliv, Turkcell'in T10, T20, T11, T21 ve T30 telefonlarının bugüne kadar toplam 750 bin adet satıldığını söyledi.

''Urfa'da Oxford vardı da mı gitmedik- söylemini kaldırmak için teknoloji çok önemli'' şeklinde konuşan Ciliv, ''Akıllı telefonların sadece zenginlerin kullandığı bir telefon olmasını istemiyoruz'' dedi. Akıllı telefonların Türkiye'deki gelişiminin dünyadakinden daha büyük olduğunu kaydeden Ciliv, şu bilgileri verdi: ''Mevcut durumda dünyada 6,8 milyar SIM kartı var ve yakında bu sayı dünya nüfusunu geçecek, tarih değişiyor. Türkiye'de 2012 yılında 2 milyon adet bilgisayar satılırken, 6 milyon adet akıllı telefon satıldı. Dünya ortalamasında iki kat olan bu fark Türkiye'de 3 kat.'' 

İLK YERLİ AKILLI TELEFON : GEBZE

- Telefonun tasarım ve yazılımı tamamen Türk mühendislerin elinden çıkacak.

- Turkcell’in 700 kişilik Ar-Ge üssü Turkcell Teknoloji tarafından geliştirilecek akıllı telefonun başta bölge ülkeleri olmak üzere ihracatı da hedefleniyor.

- “Gebze” kod adlı yerli akıllı telefon ile her 1 milyon adetlik satışın cari açığı azaltma yolunda yaklaşık yarım milyar TL katkı yapması öngörülüyor.

- Telefonun 2013 yılı içerisinde tüketiciyle buluşması ve herkesin ulaşabileceği uygun fiyata satılması planlanıyor. 

<< Önceki Haber İlk yerli akıllı telefon geliyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER