GCHQ internet devlerinden özel bilgi erişimine sahip

Guardian: GCHQ internet devlerinden (Google, Yahoo, Microsoft, Apple, Skype ve Facebook) özel bilgi erişimine sahip...

GCHQ internet devlerinden özel bilgi erişimine sahip

İngiliz Guardian gazetesi, İngiltere’nin ‘elektronik gizli dinleme ve güvenlik kurumu GCHQ’nun, Amerikan istihbarat örgütünün kurduğu bir yapı yoluyla dünyanın önde gelen internet devlerinden ‘gizlice’ istihbarat bilgisi aldığını iddia etti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a bağlı istihbarat örgütü Milli Güvenlik Ajansı'nın (NSA), dünyanın önde gelen internet devlerinin sistemlerine ‘Prism’ isimli bir program yoluyla erişebildiği ortaya çıkmıştı. İngiliz istihbarat birimi GCHQ’nun da Haziran 2010 tarihinden bu yana bu sisteme erişebildiği ve geçen yıl bu yolla 197 istihbarat raporu elde ettiği öne sürüldü. 

GCHQ’nun Prism sayesinde, şahıslara ait özel e-mail, foto ve video gibi içerikleri hiçbir yasal engele takılmadan elde edebildiği belirtiliyor. GCHQ’dan Guardian’a yapılan yazılı açıklamada ise “Bütün uygulamalarımızı kanunlar çerçevesinde yapmaktayız.” denildi.

NSA’nın Prism programı yoluyla aralarında Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google, Yahoo, Microsoft, Apple, Skype ve Facebook’un da bulunduğu dünyanın en büyük 9 internet şirketinin sistemine ‘özel erişim’ sağlayabildiği ortaya çıkmıştı. Söz konusu şirketler ise iddiaları yalanlayarak Prism’den haberleri olmadıklarını savunuyor. Suçlamalar üzerine Google, “Özel şahıslara ait bilgilere hükümetin gizlice erişebilmesi gibi bir durum söz konusu değil.” şeklinde açıklamada bulundu.

Dün manşetten verdiği özel haberinde de Guardian, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’a bağlı kriptoloji istihbarat örgütü NSA’nın ülkenin en büyük GSM operatörlerinden Verizon’un milyonlarca abonesinin görüşmelerine dair bazı bilgileri bir mahkeme kararı uyarınca temin ettiğini belgeleriyle ortaya koymuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber GCHQ internet devlerinden özel bilgi erişimine sahip Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER