Apple’ın Çin’de başı yine dertte

Amerikan Apple firması, Çinli bir şirketin açtığı patent davasıyla mücadele ediyor.

Apple’ın Çin’de başı yine dertte

Shangai Zhi Zhen Network isimli şirket, 2003'ten beri geliştirdikleri ve 2006 yılından bu yana koruma altına aldıkları Xiao i Robot patentinin Apple tarafından ihlal edildiğini iddia etti. Çinli şirket, Apple'ın iPhone 4S'den beri ürünlerinde yer verdiği akıllı sesli asistan Siri teknolojisinin kullanımı esnasında ihlal yaptığını ve ilk taleplerinin Çin'de patent ihlali yapan Apple ürünlerinin satışına son verilmesini olduğunu duyurdu. Apple ise Siri'nin uluslararası bir patent olduğunu ve patent ihlali yapmadığını savundu.

İlk olarak MSN için sohbet robotu olarak geliştirilen Xiaoi, Siri benzerliğiyle gündeme gelmişti. Siri destekli ilk ürün olan iPhone 4S, 2011 yılında satışa çıkarılmıştı. 

Çin medyasına göre, 21 Haziran 2012'de Şanghay 1 Nolu Orta Halk Mahkemesi'nde açılan davada taraflar bugün delileri mahkemeye sundu.  Apple'ın Çin'deki satışlarından sorumlu Apple Computer Trading (Shanghai) şirketi, mahkemeden erteleme talep ederken, bu talebine olumlu yanıt verilmedi. Davanın nasıl sonuçlanacağı ise merak konusu.

Çin'de geçen yıl, Proview Technology (Shenzhen) şirketi ile Apple, "iPad" markası nedeniyle sorun yaşmış ve hukuki uyuşmazlığı çözmek için Çinli şirkete 60 milyon dolar ödemek zorunda kalmıştı.

Daha önce de 22 Çinli yazar, Apple'ın iBooks kitap mağazasında 59 farklı kitabı izinsiz yayınladığı iddiasıyla dava açmış, Pekin'deki mahkeme, Apple'ı 165 bin dolar tazminata mahkum etmişti.

CİHAN

<< Önceki Haber Apple’ın Çin’de başı yine dertte Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER