Tedavi edilmeyen varisler ölümlere neden olabilir


Özellikle geceleri baş gösteren ayaklarda yanma, uyuşma, ağrı, bıçak saplanması ve böcek yürümesi gibi şikâyetler varis işaret olabilir. Tedavi edilmeyen varislerin damar içinde pıhtı oluşmasına neden olabileceğini belirten uzmanlar, bununda pıhtılaşma sonucu tıkanan damarların hastayı yatağa bağlayacağını hatta ölümlere bile neden olabileceğini belirtti.

Medilife Hastaneleri Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Profesör Doktor Güven Erdoğ varis tanısı ve tedavileri hakkında bilgiler verdi.

Varis şikayet olanların damar cerrahi kliniklerine başvurmalarını daha doğru olacağını belirten Güven Erdoğ şu açıklamalarda bulundu:

VARİS HASTALIĞI İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİ

"İnsan iki ayağı üstünde dolaşan bir canlı olduğundan varis hastalığı her zaman sorun olmuştur. Varis hastalığı ile ilgili ilk yazılı belgelere milattan önce 1550 yılında Mısır Papirüslerinde rastlıyoruz. O günden beri Varis ile ilgili bilgilendirmemiz devam ediyor.

DOĞRU TANI ŞART

Şikâyetler genellikle dizler ve ayak bilekleri arası bölgede olur. Yanma, uyuşma, ağrı, bıçak saplanması, böcek yürümesi şeklinde ifade edilir. Varisin erken dönemlerinde bu şikâyetler 'Huzursuz Bacak Hastalığı' ile karışır. Hastalar önce nöroloji sonra psikiyatri kliniklerinde şifa ararlar. Hâlbuki ileri teknolojik tedavilerle kolayca tedavi edilebilecek Varisleri olabilir. İşte bu yüzden doğru tanı şart.

ERKEN TANI HAYATİ RİSKLERİ AZALTIR

Varis, toplardamarların ve iç kapaklarının sünmesi, bozulması yani deforme olması sonucu ortaya çıkan, dolaşım bozukluğu yaratan bir hastalıktır. Ağırlık hissi, ağrı, şişlik, hissetme değişiklikleri, Gece krampları, yorgunluk, kaşıntı, huzursuz bacak şikâyetleri ilk belirtiler olabilir. İleri yaş, genetik yatkınlık, uzun süre ayakta kalma, geçirilmiş derin ven trombozu, gebelik, şişmanlık, toplardamar yetersizliği ve buna bağlı toplardamar tansiyon yüksekliği varis gelişme riskini arttırır. Tedavi edilmeyen varisler damar içinde pıhtı oluşmasına neden olabilir. Bunlarda tıkayıcı damar hastalıklarına neden olarak yatağa bağlı kalmalara, ölümlere neden olabilirler. Bu yüzden erken tanı hayati riskleri de azaltır.

HASTAYA GÖRE TEDAVİ VAR

İlaçlı tedavi, cerrahi tedavi ve koruma-sakınma tedavileri bir bütün olarak uygulanırsa başarı uzun süreli olur. Hastalarımız tedavi açısından birçok hastalığa göre daha şanslı. Bilimsel ve teknolojik son gelişmelerle kişinin özelliklerine, varisin özelliklerine göre birçok cerrahi tedavi imkânı var."

CİHAN
<< Önceki Haber Tedavi edilmeyen varisler ölümlere neden olabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER