Tartışmalara son nokta: Konutta KDV iadesi yok

Kredili konut satın alımları ile ilgili 'KDV iadesi' tartışmalarda neden oldu.

Tartışmalara son nokta: Konutta KDV iadesi yok

 Çok sayıda kişi, iade talebi ile tüketici hakem heyetlerine ve bankalara başvuruyor. Ancak durumun böyle olmadığı anlaşıldı. Konu ile ilgili son açıklama Türkiye Bankalar Birliği'nden geldi. TBB açıklamasında özetle "Bankalardan konut kredisi kullanan müşterilerin bankalara başvurarak KDV iadesi alabilecekleri yönündeki yorum ve değerlendirmeler doğru değil" denildi. TÜSODER Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Kredili konut alırken evini ipotek verenlerin KDV iadesi söz konusu değil" şeklinde konuştu.

TÜSODER Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, önceki gün kamuoyuna yansıyan, kredili konut satın alan ve satın almış olduğu konutu teminat olarak gösteren tüketicilerin ödemiş oldukları Katma Değer Vergilerinin geri alınabileceğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını savundu.

Ağaoğlu açıklamasının devamında ”Konu, yasanın lafzındaki bazı cümlelerin yanlış yorumlanmasından böyle bir kanaat oluşmasından ibaret. Yani kredili konut alırken evini ipotek verenlerin KDV iadesi söz konusu değil. Aslında ilgili yasa maddesine göre satın alınırken üzerine ipotek konulmuş konutların borcu ödenmediğinde finans kuruluşunca el konularak yeniden satışında KDV istisnası bulunmakta. Yani kredi ile satın alınmış konut borç nedeniyle icradan satıldığında yeni alıcıdan KDV tahsil edilmeyecektir” şeklinde konuştu.

Tüketicilerin konut kredisi çekerek aldıkları daireleri için ödedikleri KDV’yi geri alabileceklerine dair açıklama üzerine kredili konut satın alan çok sayıda kişi, Tüketici Hakem Heyetlerine ve konutu satın aldıkları inşaat firmalarına başvuruyor. Ancak, yayılan haberler doğru olmadığı için bu kişiler elleri boş dönüyor.

TBB: BOŞUNA BANKALARA GİTMEYİN


 Tartışmalara yol açan konu ile ilgili son açıklama TBB'den geldi. TBB'den konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: Bazı basın organlarında yer alan haberlerde, konutta Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının düşürülmesi nedeniyle, konut kredisi kullanan müşterilerin bankalara başvurarak iade alabilecekleri yönünde yorum ve değerlendirmelere yer verilmiştir.

Bankacılık işlemleri ve bu bağlamda konut kredisi işlemleri, KDV’nin konusuna girmemektedir. Dolayısıyla bu işlemler nedeniyle bankalar tarafından KDV uygulaması yapılmamaktadır.

Bu çerçevede, bankalardan konut kredisi kullanan müşterilerin bankalara başvurarak KDV iadesi alabilecekleri yönündeki yorum ve değerlendirmeler gerçeği yansıtmamaktadır."

 
<< Önceki Haber Tartışmalara son nokta: Konutta KDV iadesi yok Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER