Tarihi yarımadanın turistik şehre dönüştürülme iddiaları meclise taşındı


Sultanahmet, Ayasofya ve Eminönü'nün de içinde bulunduğu 'Tarihi Yarımada-Suriçi' bölgesinin turistik şehre dönüştürüleceği iddiaları TBMM'ye taşındı.

Suriçi olarak anılan tarihi yarımadanın turistik bir şehre dönüştürüleceği iddiaları ile ilgili CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM'ne önerge verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına önerge sunan Yarkadaş, İstanbul 2. İdare Mahkemesinin, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında, İstanbul'un tarihi ve turistik merkezi olarak kabul edilen ve 'tarihi yarımada' ya da 'Suriçi' gibi isimlerle anılan bölgeye ilişkin 1/1000 ölçekli nazım planına ilişkin iptali istemiyle açılan davada, 61 konu başlığından 37'sine yürütmeyi durdurma, 7'sine ise kısmen yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirtti.

CHP'li Barış Yarkadaş, "Mahkeme, Topkapı İETT Garajı'nın ticaret alanından çıkartılarak yeşil alan olarak kullanılmasına, 1. Derece koruma bölgesinde yer alan ve geçtiğimiz aylarda Avrasya Tüneli geçiş güzergahı üzerinde olduğu gerekçesiyle yıkılan Kumkapı Balık Hali'nin marina yapılmamasına oy birliğiyle karar vermişti. Mahkeme ayrıca UNESCO'nun dünya mirası listesinde yer alan ve Yedikule'den Ayvansaray'a kadar uzanan kara surları koruma bandında yapılacak işlemler için de yürütmeyi durdurma kararı vermiş, Sirkeci Tren istasyonun kültürel amaçlı kullanılmasını kararlaştırmış, Yedikule TCDD Atölyeleri ve Gazhanesi için ise yeni yapılaşmayı yasaklamıştır." dedi.

'İBB'NİN SİTESİNE KONULMADIĞI DOĞRU MUDUR?'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi AKP'li üyelerin oylarıyla tarihi yarımadayı sadece turizm faaliyetlerine açacak bir karar alındığını ifade eden Yarkadaş, "Kararla; Sultanahmet, Ayasofya, Eminönü gibi bölgede korunan eski yerleşim yerleri turistik bir şehre dönüştürüleceği ve yüzyıllardır eski İstanbul'un kalbi olan mahallelerde yaşayan vatandaşların taşınmasının da gündeme geleceği aşikardır. Fatihlilerin tepkisinden çekinildiği için kararın İBB'nin sitesine konmadığı ise belirtilen diğer bir noktadır." diye konuştu.

'TARİHİ BÖLGEYLE İLGİLİ KARAR HANGİ GEREKÇELERLE ALINMIŞTIR?'
CHP'li Yarkadaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
"Kararla, bölge halkının yararına olabilecek sınırlı sayıdaki pansiyonculuk faaliyetinin genelleştirilerek tarihi yarımadanın bir rant aracı olması mı hedeflenmektedir?

Bölgeye güçlü sermayenin girişiyle toplu bina alımları ve vatandaşların mecburen tarihi yarımadayı terk etmesi mi amaçlanmaktadır?

Tarihi bölgedeki mahalle dokusu ve tarihi silüetin bozulacağı bir karar hangi gerekçelerle alınmıştır?

Bu karar İBB'nin yaptırdığı tarihi yarımada yönetim planına aykırı değil midir? Aykırı ise hangi gerekçeyle bu karar alınmıştır?

Bu kararın Fatih Belediye Başkanının yoğun baskıları sonucu alındığı doğru mudur?"
CİHAN
<< Önceki Haber Tarihi yarımadanın turistik şehre dönüştürülme iddiaları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER