Tanrıkulu: Uçağın düşürülmesinin vereceği zarar 7,5 ile 12 milyar doları bulacak


MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Rus uçağının düşürülmesinin ardından parti olarak Antalya'da yaptıkları incelemenin sonuçlarını açıkladı. Uçak krizi nedeniyle gelecek günlerde 40 farklı sektörde zorluk yaşayacağını belirten Tanrıkulu, "25 milyon dolarlık uçağın düşürülmesinin ülkemize 2016 yılında vereceği zararın 7,5 ile 12 milyar doları bulacağı söyleniyor. Bu rakam içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar itibariyle ciddi bir rakamdır." dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ile MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Rus uçağının düşürülmesinin ülke ekonomisine ve ticaretine verdiği zararları araştırmak üzere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görevlendirmesiyle Antalya ve ilçelerinde incelemelerde bulunduklarını belirten Tanrıkulu, "Bu görevlendirme çerçevesinde geçtiğimiz hafta içinde; turizminin üçte birinden fazlasını ve tarım ihracatının üçte ikisini Rusya ile gerçekleştiren Antalya'da, gerek meslek odaları, gerekse sivil toplum kuruluşlarına bir dizi inceleme ziyaretleri ve toplantılar gerçekleştirdik. Esasen durumun, iktidarın tespitlerinden çok daha vahim olduğunu gözlemledik." diye konuştu.

Uçak krizi nedeniyle gelecek günlerde 40 farklı sektörün zorluk yaşayacağını belirten MHP İzmir Milletvekili, Rusya'dan gelen turist sayısının, geçen yılın ocak-kasım dönemine göre 645 bin azaldığını, asıl kaybın ise turizm gelirinde yaşandığını, 2,5 milyar dolarlık kayıp olduğunu ifade etti.

Durumdan sadece yaz sezonu turizminin etkilenmediğini, bölgedeki spor turizminin de sekteye uğradığını anlatan Ahmet Kenan Tanrıkulu, şöyle sürdürdü: "Sadece Rusya'dan değil Ermenistan, Polonya gibi ülkelerden de yüzde 70'lere varan iptaller gelmeye başlamıştır. Kongre turizminin de bu olaydan olumsuz etkilendiği dile getirilmektedir. Halen yaz sezonu için 3 milyon turistin, yaklaşık 9 milyar dolar gelirin yerine koyulabilecek yeni pazarlar bulunamamakta. Rakamlar turizm sektörü için önemli ve devasadır. Turizm sektörünün içinde bulunduğu bu durum karışışında finans sektörünün turizme de bakışı olumsuzlaşmıştır. Finans ihtiyacı duyan turizm sektörü tefecilik mekanizmasına kurban edilmemelidir. Yoksa bölgedeki turistik yatırımlarda hiç istenmeyen el değiştirmelere şahit olunacaktır. Finans sıkıntısı içine düşen bölgedeki tesisler; sabit ödemelerini (vergi, SGK primi, elektrik, su vb.) gerçekleştiremeyecek, işten çıkarmalar yaşanabilecek ki bu rakamın 70-80 bin kişi olduğu düşünülürse bölgesel işsizlik de artabilecektir."

Yaşanan kayıpların azaltılması için turizm sektöründe alınması gereken tedbirleri anlatan MHP'li vekil, "Rus uçağı aslında Suriye sınırına değil, Antalya'nın göbeğine düştü ve parçaları da ekonomik olarak ülkeye yayılmış gözüküyor. Bu uçağın düşmesi hadisesinin onarılması için, hükümet yetkililerinin bir an önce meseleye el atması gerekiyor." dedi.

25 milyon dolarlık uçağın düşürülmesinin Türkiye'ye 2016'da vereceği zararın 7,5 ile 12 milyar dolar civarında olabileceğinin hesaplandığını anlatan Tanrıkulu, "Rakam büyüktür ve tespit edilen çözüm önerileri konusunda tedbirler gecikmektedir. Bu rakam içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar itibariyle ciddi bir rakamdır." ifadelerini kullandı.

"KAYBIN HÜKÜMETİN DEDİĞİ GİBİ BİNDE 3-4 DEĞİL, YÜZDE BİRİN ÜZERİNE DOĞRU GİDECEĞİNİ GÖRÜYORUZ"

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan da "Turizm sektörü 200 bin kişilik istihdamından 60 bin kişilik kayıp olabilecek. Yaşanacak olumsuz etkiler 3-4 ay sonra daha net görülebilecek. Bu konuda araştırma komisyonu kurulması için önerge verdik. 4,5-5 milyar dolar turizm, 750 milyon dolar yaş meyve-sebze, toplam 5-6 milyar dolar, otomotiv ve bavul ticaretini de dikkate aldığımızda, milli gelirin de 705 milyar dolar olduğuna baktığınızda, buradaki kaybın hükümetin dediği gibi binde 3-4 değil, yüzde birin üzerine doğru gideceğini görüyoruz. Finansman sorunları da ortaya çıkabilecek. Sorunun devam etmesi durumunda, firmalar işçi çıkarabilecek." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Tanrıkulu: Uçağın düşürülmesinin vereceği zarar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER