Tahir Elçi hakkında attığı tweet başına bela oldu

Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Ahmet Akgündüz, Tahir Elçi hakkında attığı tweet nedeniyle Hollanda Parlementosu'nda tartışıldı

Tahir Elçi hakkında attığı tweet başına bela oldu

Bu hafta ise Başbakan Rutte’nin partisi VVD, Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Ahmet Akgündüz’ün, Tahir Elçi hakkında attığı tweet nedeniyle Eğitim Bakanı Jet Bussemaker’i Parlemento'ya çağırttı.
 
Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Ahmet Akgündüz’ün, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi sonrası attığı tweet’de söylediği ‘’su testisi su yolunda kırılır’’ sözü kendisinin adeta Elçi’nin ölümü hakettiğini ima etmesinden dolayı sosyal medyada büyük tepkilere neden olmuştu.
 
On Saat Sonra Tweet'ini Sildi

Akgündüz, gelen tepkilerden ancak on saat sonra sidiği bu tweet ile ilgili Rotterdam Overschie bölge meclis üyesi Latif Tali tarafından suç duyurusu yapıldığı, Hollanda’nın devlet televizyonu NOS ve en büyük gazetelerinden Telegraaf’da haberleşti. Tali, aynı zamanda İşçi Partili ve Hollanda Eğitim Bakanı ile aynı partiden.
 
Bölgeden Haberdar’a bildiren diğer kaynaklar, bugün Hollanda Parlemantosunda Akgündüz’ün soru konusu yapıldığı, buna karşılık Eğitim Bakanın da, Akgündüz hakkında resmi şikayetin yapılabileceği hatırlatmasında bulunduğunu söylediler. Şikayet, savcının ceza yasası gereği dava açabilmesi için gerekli. Parlemanto'daki tartışma bittikten bir saat sonra Akgündüz hakkında resmi şikayet yapıldı.
 
 
Akgündüz'den her kesime nefret dili

Telegraaf’ın bildirdiğine göre Salı günü erken saatlerde Hollanda Eğitim Bakanı Jet Bussemaker, Parlemanto’daki soru-cevap sezonunda Akgündüz’ün attığı tweet hakkında şikayet edileceği ümidini taşıdığını söyledi. Akgündüz’ün sadece Tahir Elçi hakkında söyledikleri değil, Kürtler, Yahudiler ve eşcinseller gibi gruplar hakkında da diğer bazı nefret içeren sözleri de olduğu gündeme getirildi.
 
Konuyla ilgili yakından bilgi sahibi olan Avrupalı bir hukuk uzmanı, Akgündüz'e açılan davanın aynı ceza maddesiyle Hollandalı aşırı sağcı parti lideri Wilders'e de açıldığını hatırlatarak, AKP'ye yakın olan bir rektörün Wilders ile aynı kümede yargılanacağını hatırlattı. Hollanda'daki son seçimde AKP'ye %70'lik bir oy çıkmıştı.
 
Rektür Sorumluluğunu Bilsin

Eğitim Bakanı, Akgündüz’ün nefret dilini kendisine karşı kullanmadığından dolayı kendisinin bizzat dava açamayacağını da söyledi. Rektörün sözlerinin Hollanda hukuku ve değerleri ile örtüşmediğini, rektörün bir kamu yüzü olarak akademik özgürlüğü kadar sorumluluğunu da hatırlaması gerektiğini söyleyerek cevap verdi.
 
Eğitim Bakanı: Rektör Lafımı Anlamıyor

Hollanda Televizyonu NOS’daki bazı diğer ayrıntılara göre de Bakan Bussemaker, Akgunduz ve Universite yonetimi ile daha önce defalarca konuştuğunu, fakat sonuc alamadigini ekledi. ‘’Simdi, bir yasa onerisi hazirlandigindayiz ve o yasa ile devlet'ten para almayan Kurumlara da karışacabileceğiz’’ diyerek, bu konuda çözüm yoluna gittiklerini Parlemantoya bildirdi. Bakan yasanin bu yil icinde hazir olmasini umit ediyor. Meclisteki partilerden çoğunluk, yasanın hızlıca gelmesini talep ediyor.

Haberdar
<< Önceki Haber Tahir Elçi hakkında attığı tweet başına bela oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER