Taha Akyol Montrö gerçeklerini yazdı

Taha Akyol Montrö gerçeklerini yazdı

Boğazdan geçen Rus savaş gemisinde askerin füzeli görüntüsüyle yeniden tartışılmaya başlanan Montrö Antlaşması'yla ilgili Hürriyet yazarı Taha Akyol ilginç bir yazı kaleme aldı. Antlaşmayla ilgili bazı detayları vurgulayan Akyol, kamu oyunda dolaşan söylentilere açıklık getirdi.

Türkiye kamuoyunun yıllardır Lozan efsaneleriyle meşgul edildiğini ifade eden Akyol şimdi de aynı akıbete Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin uğradığına dikkat çekiyor.

2016 yılında Montrö'nün değiştirilmesi yönünde Türkiye'ye baskı yapılacağı yönünde söylentiler olduğuna ifade eden Akyol'un görüşleri şöyle "Bu efsanelerin peşine güncel politik propaganda lafları ekleniyor. Göreceksiniz, 2016'da Montrö Sözleşmesi'ni feshetmek veya esaslarından bazılarını değiştirmek yönünde bugün alarm verildiği gibi bir kriz yaşanmayacaktır. Peki, bu 2016 tarihi nereden çıkıyor? Montrö Sözleşmesi 20 Temmuz 1936'da imzalandı. Lozan'ın Boğazlarla ilgili eksiğini giderdi. Gemilere belirli kurallar içinde geçiş serbestisi tanıyan sözleşmede bunun 20 yıl süreli olduğu, yirmi yıl dolmadan 2 yıl önce bildirimde bulunarak fesih istenebileceği
hükmü bulunmaktadır. Fesih bildirimi yapılmazsa süre otomatikman uzamaktadır.
Deniz trafiği çok dinamik olduğundan imzacı devletler her beş yıllık süreler sonunda "sözleşmenin bir veya birkaç hükmünün değişmesini isteyebilirler". 2016 efsanesi bu hükümlerden üretiliyor.
Halbuki bugüne kadar Stalin Rusya'sı hariç, hiçbir imzacı devlet sözleşmenin feshi
için bildirimde bulunmadığı gibi, bir veya birkaç maddesinin değiştirilmesi"
talebinde bile bulunmadı."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

CİHAN
<< Önceki Haber Taha Akyol Montrö gerçeklerini yazdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER