Suudi Konsolosluğu'nda yeni bir inceleme daha yapılması bekleniyor

Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda inceleme heyeti bir daha girecek

SHABER3.COM

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim’de girdiği Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda kayıplara karıştı.


Türk kaynakları infaz üzerinde dururken Suudi Arabistan ile oluşturulan ortak çalışma grubu ilk incelemesini pazartesi günü gerçekleştirdi.


Dokuz saat süren incelemede, konsolosluğun her yerinin detaylıca arandığı belirtiliyor. İncelemelerin salı günü de devam edeceği gelen son bilgiler arasında. 


DHA’nın haberine göre, arama İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Hasan Yılmaz ve soruşturma savcısı İsmet Bozkurt nezaretinde gerçekleştirilecek.


İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı 2 Emniyet Müdür Yardımcısı, Olay Yeri Şube Müdürü, Terörle Mücadele ve Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler de aramaya iştirak edecek.


Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), Kaşıkçı olayının aydınlatılması için Suudi Arabistan Başkonsolosu ve konsolosluk çalışanlarının dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etti .


BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ı, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "ortadan kaybolması" ve "muhtemel yargısız infazına" ilişkin tüm bilgileri açıklamaya davet etti.


Bachelet, 1963 tarihli Viyana Sözleşmesi'nden kaynaklanan söz konusu dokunulmazlıktan acilen feragat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Uluslararası hukuka göre, zorla ortadan kaybetme ve yargısız infaz çok ciddi bir suçtur ve dokunulmazlık, yaşanan olayın ve sorumluların soruşturulmasını engellemek için kullanılmamalıdır" ifadesini kullandı.


Kaşıkçı'nın "ortadan kaybolması" ve "muhtemel yargısız infazına" ilişkin tüm bilgileri açıklaması için Suudi Arabistan'a çağrı yapan Bachelet, Kaşıkçı soruşturması kapsamında Türk ve Suudi yetkililerin konsoloslukta inceleme yapılmasına ilişkin yaptığı anlaşmadan memnuniyet duyduğunu belirtti.

<< Önceki Haber Suudi Konsolosluğu'nda yeni bir inceleme daha yapılması... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER