Suriye muhalefeti: Esed problemi görüşmelerin bir parçası olmalı


Önümüzdeki hafta sonu Cenevre'de gerçekleştirilecek Suriye toplantısı öncesinde Suriye muhalefeti, Beşşar Esed'in konumu hakkında görüş birliğine varamamış görüntüsü veriyor. Suriyeli muhaliflerden Esed'in olası bir seçimde aday olmasına karşı çıkanlar olduğu gibi, muhalifler özellikle Cenevre Deklarasyonu'nun Esed hakkında "hiçbir şey söylemediğin" işaret ediyor. Viyana görüşmeleri öncesinde ise Esed yönetimi ile görüşecek olan muhalifler listesinde de bir mutabakat oluşturulmamış görünüyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da önümüzdeki Cumartesi günü gerçekleştirilecek Suriye toplantısı öncesinde Suriye muhalefetinin temsilcileri, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir basın toplantısı düzenledi. Suriye Ulusal Koordinasyon Komitesi Yürütme Komitesi üyeleri, 14 Kasım'daki toplantı öncesinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in, Suriye'de olası bir erken seçimde yeniden aday olması konusunda muhalefetin hâlâ bir mutabakat içinde olmadığını aktardı.

Moskova'daki basın toplantısında konuşan Yürütme Komitesi üyesi Muhammed Hijazi, "Esed aday olarak gösterilemez. Suriye'de olanlardan sonra Suriye halkına önderlik edemez." dedi.

Değişim ve Özgürlük Cephesi'nden Qadri Jamil ise Suriye muhalefetinin bu konuda bölünmüş olduğuna dikkat çekerek, "Cenevre Deklarasyonu Esed hakkında hiçbir şey söylemiyor. Bu problem hiçbir ön koşul olmadan görüşmeler çerçevesinde ele alınmalı" diye konuştu.

Jamil, basın toplantısında ayrıca Suriye'de muhalifler ile Esed yönetimi arasında olası siyasi görüşme sürecine katılacak muhalif gruplar listesinin ise Rusya ve Suudi Arabistan tarafından hazırlanan listeden daha kısa olduğunu kaydetti. Jamil, "Görüşmelere katılacak delegasyon 25 ya da 38 üyeli olmayacak; asıl rakam daha az olacak ve bunun da daha tartışılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın 38 isim önerdiğini, aynı zamanda ABD ve Suudi Arabistan'ın da önerdiği listeler olduğunu belirten Jamil, "Sanırım Suudi Arabistan'ın listesinde 25 isim var ve Rusya'nın listesi II. Moskova toplantısına katılanlardan ve ortaya çıkmak istemediğini beyan edenlerden oluşuyor. Ama bu sadece bir teklif." diye kaydetti.

Öte yandan Qadri Jamil, Rusya'nın Suriye'de 1,5 yıla kadar sürecek bir anayasal süreç konusunda teklifte bulunduğunu da doğruladı. Jamil, "Bazı yeni Rusya girişimleri hakkında konuşmak tam olarak doğru değil. Ama bazı kesin düşünceler var örneğin, 1,5 yıllık bir anayasal reform teklifi gibi." dedi.

Ancak bu tekliflerin Suriye sorununun bütün yanlarını kapsamadığını vurgulayan Jamil, bazı konularda görüşmeler yapılmasına ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Moskova'nın Suriye konusunda bir taslak dosya hazırladığı iddialarını reddetmiş, "Bu bir dosya değil, sadece bizim farklı görüşlerimiz var. Bu bütün bir plan ya da bir girişim değil." açıklamasını yapmıştı.

"Suriye destek grubu" olarak da isimlendirilen, ABD tarafından Dışişleri Bakanı John Kerry'nin katılacağı açıklanan ikinci toplantı, 14 Kasım'da Viyana'da gerçekleştirilecek.
CİHAN
<< Önceki Haber Suriye muhalefeti: Esed problemi görüşmelerin bir parçası... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER